Toename visstand bij goed beheer bodemvisserij

25 juli 2023 Redactie Vismagazine Pixabay

De bodemvisserij is minder schadelijk dan milieuorganisaties beweren. In gebieden waar de bodemvisserij goed beheerd wordt, neemt de visstand zelfs toe. Die conclusie trekken onderzoekers in een nieuwe publicatie in ICES Journal of Marine Science.

Milieuorganisaties benoemen al jaren de negatieve effecten van de bodemvisserij. Zij claimen dat de bodemvisserij verantwoordelijk is voor de achteruitgang van visbestanden, door bodemberoering schade toebrengt aan het mariene milieu en veel te veel CO2 uitstoten. De nieuwe studie, getiteld ‘Evaluating the sustainability and environmental impacts of trawling compared to other food production systems’, trekt een andere conclusie.

De studie

In de studie gaan de onderzoekers in op de duurzaamheid van de bodemvisserij. Ze behandelen onder andere de duurzaamheid van de doelsoorten, de effecten op de zeebodem, bijvangst en de CO2-uitstoot. Ook vergelijken ze de bodemvisserij met andere vismethodes en andere voedselproductie zoals veeteelt.

Ze concluderen dat bij goed beheer de visbestanden toenemen ondanks de bodemvisserij. Wel is er sprake van relatief veel bijvangst, vanwege de hoeveelheid vissoorten op de bodem. De ecologische voetafdruk is gemiddeld hoger dan bij kip of varkensvlees, maar kan veel lager zijn. In vergelijking met rundvlees is de impact minder.

Beheermaatregelen

De effecten van de bodemvisserij kunnen volgens de onderzoekers aanzienlijk worden verminderd als de industrie en regelgevende instanties bestaande technische vistuig- en beheersmaatregelen, zoals wijzigingen in het ontwerp van vistuig en ruimtelijke controles, overnemen. Ook moet de zogenaamde ‘race-to-fish’ worden geëlimineerd.

Als de bovenstaande maatregelen worden ingevoerd is de milieubelasting van de bodemvisserij lager dan andere dierlijke voedselbronnen zoals de veehouderij en kweekvis. Ook omdat bij een ban op de bodemvisserij consumenten overstappen naar andere dierlijke voedselbronnen die uiteindelijk het milieu meer belasten. Het beste argument voor de duurzaamheid van de bodemvisserij is dat 83 bodemvisserijsoorten zijn voorzien van het MSC keurmerk, aldus de onderzoekers.

Bron: ICES Journal of Mariene Science

Altijd op de hoogte blijven?