Veel belangstelling voor Fish International 2022

Fish International_foto M3B GmbH/Oliver Saul

Foto: M3B GmbH/Oliver Saul

Messe Bremen is begin 2022 weer het toneel van de internationale visbeurs Fish International. Van zondag 13 tot en met dinsdag 15 februari komt de Duitse en Europese visindustrie weer samen. Op de agenda staan belangrijke thema's zoals aquacultuur en duurzaamheid en exposanten tonen hun laatste innovaties. Gelijktijdig vindt ook horecabeurs Gastro Ivent plaats.

Duurzaamheid

Fish International behandelt elke twee jaar de belangrijke thema's uit de internationale visbranche. Momenteel ligt de focus op duurzaamheid. Het tegengaan van klimaatverandering is hierbij een belangrijk thema. "Dit probleem speelt in de hele visketen, van de inkoop van rauwe producten via de productie en de detailhandel tot aan de consument", zegt Sabine Wedell, manager van Messe Bremen en verantwoordelijk voor Fish International. Veel bedrijven zijn al bezig met het verminderen van hun CO2-voetafdruk. "Iedereen in de industrie die vragen hierover vindt op Fish International informatie en potentiële partners."

Aquacultuur

Een ander belangrijk thema is het gebruik van recirculatiesystemen in de aquacultuur. Fish International focust daarom op de productie op land en de benodigde technology. Recirculatiesystemen zijn een belangrijke manier om tot duurzame grondstofproductie te komen, maar ze vereisen een goed doordacht concept en moeten worden goedgekeurd door de overheid. Tijdens Fish International is er een forum over dit onderwerp en verschillende presentaties op de beursvloer. 

Een ander belangrijk onderwerp volgens Wedell is de productie van plantaardige visvervangers. "Hoewel vis en zeevruchten onze corebusiness blijven, moeten we ook kijken naar de ontwikkeling van plantaardige producten."

Ontmoetingsplek

Sinds Fish International 2020 hebben vanwege de coronapandemie de meeste vertegenwoordigers van de visbranche elkaar alleen nog virtueel gesproken. Wedell is het enthousiasme om elkaar weer persoonlijk te ontmoeten groot. Vijf maanden voor de start van de beurs is al meer dan 70 procent van de beursvloer geboekt. "We zien een gevoel van optimisme in de industrie en de exposanten kunnen niet wachten om weer rechtstreeks met hun klanten en partners te spreken."

Het belang van Fish International als ontmoetingsplek voor de visbranche is de afgelopen dertig jaar toegenomen. De belangstelling voor Fish International 2022 is groter dan ooit. Hierbij speelt ook de verhuizing van Seafood Expo Global van Brussel naar Barcelona een rol. "De visbranche, met name de Scandinavische landen en Oost Europa focust zich nog meer op Bremen".

Nieuwe exposanten

Dit komt ook terug in het aantal nieuwe exposanten. Een van de grootste is Pickenpack Seafoods, een expert op het gebied van eigen merk diepvriesproducten. Andere nieuwkomers zijn Zeelandia van Belzen, H&F Handelskontor en de Azië-specialist E.W.A. Wessendorf en 68° Noord King Crabs. Op de lijst met exposanten staan ook een aantal exposanten die gericht zijn op de belangrijke thema's van de beurs. geeft ook een overzicht van de toekomstgerichte onderwerpen op de visinternational. Bijvoorbeeld FRESH Völklingen, Kingfish Zeeland en HanseGarnelen tonen op de beurs kweekvisproducten en vertellen over hun ervaringen met duurzame aquacultuur. 

Daarnaast trekt de beurs ook nieuwe exposanten van buiten europa. Zoals zalmproducten Empreseas Aqua Chile en Seaborn en verschillende exposanten uit de Canadese provincie New Brunswick die gespecialiseerd zijn in kreeft, oesters, krab, garnalen en zalm. Ook zijn er verschillende exposanten uit Turkije,zoals viskweker Abalioglu Su Ulunleri Gida Tarim en verschillende producenten van aquacultuursystemen. 

Nationale paviljoens

Zoals altijd vertegenwoordigen verschillende bedrijven hun regio in gezamelijke stand. Bijvoorbeeld de bedrijven en organisaties van Bremerhaven en Cuxhaven delen een stand. Ook zijn er verschillende nationale paviljoens, bijvoorbeeld van tradiotnele vislanden als Denemarken en Nederland. "Dit alles maakt onze beurs de perfecte plaats om een overzicht te krijgen van de markt, nieuwe mensen te ontmoeten en relaties te versterken", besluit Wedell.

Gastro Ivent

Gelijktijdig met Fish International vindt de Gastro Ivent plaats, de beurs voor catering en hospitality van Noord-West Duitsland. Er is verbinding tussen de twee beurzen zodat beide bezocht kunnen worden. Vanwege de populaiteit van vis in restaurants en in de catering was deze verbinding een succes. 

Voor beide beurzen is een speciaal hygiëneconcept ontwikkeld, waardoor de beurzen niet veel verschillen met de beurzen die precorona georganiseerd werden. Dit concept wordt continue aangepast aan de coronasituatie van het moment. "Exposanten en bezoekers moeten weten dat we de beste voorzorgsmaatregelen nemen om hun gezondheid in onze beurshallen te beschermen", zegt Claudia Nötzelmann, die hiervoor verantwoordelijk is namens Messe Bremen.

 

Dossiers
Lees ook
Fish International verplaatst naar september 2022

Fish International verplaatst naar september 2022

Messe Bremen heeft in overleg met de visbranche besloten om de internationale visbeurs Fish International te verplaatsen naar het najaar. De beurs stond op de planning voor 13 tot en met 15 februari, maar vindt nu plaats van zondag 4 tot en met dinsdag 6 september 2022.

Packaging Innovations ‘pakt door’ richting de toekomst

Packaging Innovations ‘pakt door’ richting de toekomst

Packaging Innovations is terug: 17 en 18 november 2021 stond Taets in Zaandam in het teken van (consumenten)verpakkingen. Rowdy van den Nieuwenhuizen, Head of Marcom en Content bij Easyfairs: “We hebben als organisatie echt enorm genoten bij het zien van de gesprekken die onze exposanten, partners en bezoekers met elkaar hadden. Daarnaast waren wij...

Horecava uitgesteld naar voorjaar 2022

Horecava uitgesteld naar voorjaar 2022

De organisatie van de Horecava heeft besloten om de vakbeurs voor de horeca te verplaatsen naar het voorjaar 2022. De nieuwe datum is nog niet bekend. De beurs stond gepland voor 10 tot en met donderdag 13 januari. Bij de beurs staat het fysiek verbinden en gastvrijheid centraal staan. Door de huidige omstandigheden in - en de druk op - de markt,...