Veel belangstelling voor Fish International 2022

Fish International_foto M3B GmbH/Oliver Saul

Foto: M3B GmbH/Oliver Saul

Messe Bremen is begin 2022 weer het toneel van de internationale visbeurs Fish International. Van zondag 13 tot en met dinsdag 15 februari komt de Duitse en Europese visindustrie weer samen. Op de agenda staan belangrijke thema's zoals aquacultuur en duurzaamheid en exposanten tonen hun laatste innovaties. Gelijktijdig vindt ook horecabeurs Gastro Ivent plaats.

Duurzaamheid

Fish International behandelt elke twee jaar de belangrijke thema's uit de internationale visbranche. Momenteel ligt de focus op duurzaamheid. Het tegengaan van klimaatverandering is hierbij een belangrijk thema. "Dit probleem speelt in de hele visketen, van de inkoop van rauwe producten via de productie en de detailhandel tot aan de consument", zegt Sabine Wedell, manager van Messe Bremen en verantwoordelijk voor Fish International. Veel bedrijven zijn al bezig met het verminderen van hun CO2-voetafdruk. "Iedereen in de industrie die vragen hierover vindt op Fish International informatie en potentiële partners."

Aquacultuur

Een ander belangrijk thema is het gebruik van recirculatiesystemen in de aquacultuur. Fish International focust daarom op de productie op land en de benodigde technology. Recirculatiesystemen zijn een belangrijke manier om tot duurzame grondstofproductie te komen, maar ze vereisen een goed doordacht concept en moeten worden goedgekeurd door de overheid. Tijdens Fish International is er een forum over dit onderwerp en verschillende presentaties op de beursvloer. 

Een ander belangrijk onderwerp volgens Wedell is de productie van plantaardige visvervangers. "Hoewel vis en zeevruchten onze corebusiness blijven, moeten we ook kijken naar de ontwikkeling van plantaardige producten."

Ontmoetingsplek

Sinds Fish International 2020 hebben vanwege de coronapandemie de meeste vertegenwoordigers van de visbranche elkaar alleen nog virtueel gesproken. Wedell is het enthousiasme om elkaar weer persoonlijk te ontmoeten groot. Vijf maanden voor de start van de beurs is al meer dan 70 procent van de beursvloer geboekt. "We zien een gevoel van optimisme in de industrie en de exposanten kunnen niet wachten om weer rechtstreeks met hun klanten en partners te spreken."

Het belang van Fish International als ontmoetingsplek voor de visbranche is de afgelopen dertig jaar toegenomen. De belangstelling voor Fish International 2022 is groter dan ooit. Hierbij speelt ook de verhuizing van Seafood Expo Global van Brussel naar Barcelona een rol. "De visbranche, met name de Scandinavische landen en Oost Europa focust zich nog meer op Bremen".

Nieuwe exposanten

Dit komt ook terug in het aantal nieuwe exposanten. Een van de grootste is Pickenpack Seafoods, een expert op het gebied van eigen merk diepvriesproducten. Andere nieuwkomers zijn Zeelandia van Belzen, H&F Handelskontor en de Azië-specialist E.W.A. Wessendorf en 68° Noord King Crabs. Op de lijst met exposanten staan ook een aantal exposanten die gericht zijn op de belangrijke thema's van de beurs. geeft ook een overzicht van de toekomstgerichte onderwerpen op de visinternational. Bijvoorbeeld FRESH Völklingen, Kingfish Zeeland en HanseGarnelen tonen op de beurs kweekvisproducten en vertellen over hun ervaringen met duurzame aquacultuur. 

Daarnaast trekt de beurs ook nieuwe exposanten van buiten europa. Zoals zalmproducten Empreseas Aqua Chile en Seaborn en verschillende exposanten uit de Canadese provincie New Brunswick die gespecialiseerd zijn in kreeft, oesters, krab, garnalen en zalm. Ook zijn er verschillende exposanten uit Turkije,zoals viskweker Abalioglu Su Ulunleri Gida Tarim en verschillende producenten van aquacultuursystemen. 

Nationale paviljoens

Zoals altijd vertegenwoordigen verschillende bedrijven hun regio in gezamelijke stand. Bijvoorbeeld de bedrijven en organisaties van Bremerhaven en Cuxhaven delen een stand. Ook zijn er verschillende nationale paviljoens, bijvoorbeeld van tradiotnele vislanden als Denemarken en Nederland. "Dit alles maakt onze beurs de perfecte plaats om een overzicht te krijgen van de markt, nieuwe mensen te ontmoeten en relaties te versterken", besluit Wedell.

Gastro Ivent

Gelijktijdig met Fish International vindt de Gastro Ivent plaats, de beurs voor catering en hospitality van Noord-West Duitsland. Er is verbinding tussen de twee beurzen zodat beide bezocht kunnen worden. Vanwege de populaiteit van vis in restaurants en in de catering was deze verbinding een succes. 

Voor beide beurzen is een speciaal hygiëneconcept ontwikkeld, waardoor de beurzen niet veel verschillen met de beurzen die precorona georganiseerd werden. Dit concept wordt continue aangepast aan de coronasituatie van het moment. "Exposanten en bezoekers moeten weten dat we de beste voorzorgsmaatregelen nemen om hun gezondheid in onze beurshallen te beschermen", zegt Claudia Nötzelmann, die hiervoor verantwoordelijk is namens Messe Bremen.

 

Dossiers
Lees ook
Automatisering op alle fronten

Automatisering op alle fronten

Automatiseren is meer dan nieuwe technieken inzetten. Het vergt andere manieren van denken en werken. Het is een doorlopend ontwikkelingsproces dat antwoorden geeft op strenge kwaliteitseisen, personeelstekorten en verduurzaming. Op elk moment van boot tot bord.

Drie ontwikkelingen in de versbranche

Drie ontwikkelingen in de versbranche

Hoe ziet de toekomst van foodwinkels zoals de viszaak eruit? Susanne Danes, projectmanager marketing bij FoodBase, gaat in een reeks van drie artikelen in Vismagazine in op ‘De klant van morgen’. In deze eerste aflevering belicht ze drie belangrijke, recente ontwikkelingen op het gebied van consumentengedrag die van invloed zijn op de versbranche.

De eiwittransitie belicht - Waar gaat het naartoe?

De eiwittransitie belicht - Waar gaat het naartoe?

Het is de trending topic van dit moment: de eiwittransitie. Nederland heeft sinds 2020 de Nationale Eiwitstrategie (NES). Dit is een antwoord op de oproep in 2018 van de Europese Unie aan de lidstaten om op het gebied van eiwitten meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van import te zijn. In de NES is opgenomen hoe ons land de zelfvoorzieningsgraad...