'Vis en visserij zit in ons DNA'

23 februari 2021 Michel Verschoor
Foto: Michel Verschoor

Hij kweekt hangmosselen, vangt kreeft in korven en paling in fuiken. De Zeeuwse visser Marcel van de Kreeke kent de kracht van streekproducten en verwerkt en verhandelt die dan ook zelf, rechtstreeks aan visdetaillisten en particulieren. “Zo doen we dat in de familie al drie generaties.” Vismagazine ging mee aan boord op het Veerse Meer.

De zon laat zich nog amper zien als visser Marcel van de Kreeke (49) rond acht uur ’s ochtends de motor van de kotter GOE 5 start en de trossen losgooit. Het is december. De binnenvisser verlaat de haven in Wolphaartsdijk en vaart in alle rust richting de visgronden op het verlaten Veerse Meer. “Kijk”, wijst Van de Kreeke na een minuut of vijf, zie je die staken verderop? Dat zijn onze percelen met hangcultuurmosselen, die we ’s zomers oogsten en verhandelen in big bags. Zo uit het water, schoongemaakt en op ­bestelling supervers bij de klant.”

De mosselen mogen nog even doorgroeien, de visser is hier vandaag om zijn palingfuiken te lichten. Die staan sinds 1 december, na een pauze van drie maanden tijdens de aaltrek, alweer bijna een week in het zoute Veerse Meer. Zit er vandaag de plaatselijk zo geliefde ‘zoute paling’ in en zo ja hoeveel? “Halen, is ook voor een visser die al zijn leven lang op het water zit iedere keer weer spannend”, zegt Van de Kreeke.
Aan boord ontmoeten we zoon Steven die de visserijopleiding in Vlissingen volgt. In de weekenden en in vakanties helpt hij zijn vader als volwaardige vismaat met allerlei hand- en spandiensten, zodat hij de zaak later kan overnemen.

Meer weten over Zeeuwse visser Marcel van de Kreeke? Lees dan het complete artikel online of of in Vismagazine 1-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?