Vis in de media - week 39

30 september 2022 Redactie Food pixabay

Noodkreet uit de Nederlandse visbranche, brand en wijken voor ‘groene stroom’. Dit lazen we deze week in de media over vis.

De Noordzee is het laatste grote natuurgebied van Nederland. Het kabinet maakt er een industriegebied van met windmolenparken en waterstoffabrieken. De vogels (en de vissers) moeten wijken voor ‘groene’ stroom. Dit meldt Visserij.

Op De Stentor een artikel over De viskraam van Vishandel Thijs aan de Spaarpotstraat in Deventer die zaterdagmiddag in brand vloog nadat de vlam in de pan sloeg. De 21-jarige medewerksters konden de eerste vlammen doven waarna de brandweer het bluswerk overnam. “Gelukkig was mijn dochter superalert, ik ben zó trots op haar!”

De gezamenlijke belangenorganisaties, VNV - Visfederatie en NeViVi, hebben een noodkreet geuit bij minister Adriaansens van EZK over de urgente situatie in de Nederlandse visbranche als gevolg van de hoge energieprijzen. Op deze manier en via lobby door MKB-Nederland zet VNV zich in om politiek Den Haag bewust te maken van de prangende situatie in de branche. 

In een artikel van de Nederlandse vissersbond wordt geschreven dat vanaf 1 oktober een groot deel van het Eierlandse Gat en gebieden op het Oostwad, in de Waddenzee, voor alle garnalenvissers gesloten wordt. Dit naar aanleiding van de aangekondigde wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij in de Staatscourant in juli 2022. 

 

Altijd op de hoogte blijven?