Vis in de media - week 46

Vis_visafslag_Unsplash Paul Einerhand

Foto: Paul Einerhand/Unsplash

De vissector worstelt met de hoge energieprijzen, onderzeese stroomkabels beïnvloeden krabben en een gesprek met de mannen van Seasogood. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Commentaar
In De Telegraaf een column naar aanleiding van het nieuws dat vissers van de overheid ‘een steuntje in de rug’ krijgen vanwege de hoge kosten. “Op deze manier blijft er niets over van de Nederlandse Vissersvloot.”

Financiele steun
Ook in andere media is er aandacht voor de financiële steun voor de visserssector. “Visserijsector blij met voorstel energiecompensatie, maar voor de platvisvissers is het bij lange na niet genoeg”, kopt het Friesch Dagblad. Ook op NOS, NPO1 en RTL Nieuws nemen het mee in hun berichtgeving.

UK33 naar de sloop
Hart van Nederland bezoekt visser Jan de Boer. Vanwege de stijgende dieselprijzen zag de visser geen andere oplossing dan zijn boot, de UK33, te laten slopen. “Ik kan wel een potje huilen.”

Onderzeese stroomkabels
Uit een studie blijkt dat onderzeese stroomkabels krabben tegenhouden. “Het team achter de nieuwe studie zegt dat de stroomkabels die zijn gekoppeld aan offshore windparken van invloed zijn op krabben”, schrijft Visserij.nl. “De verandering beïnvloedt hun biologie op cellulair niveau.”

Prehistorische visconsumptie
In Israël hebben onderzoekers aanwijzingen gevonden dat mensachtigen zo’n 780.000 jaar geleden reeds visjes boven vuur bereidden, meldt Scientas. De wetenschappers trekken deze conclusie op basis van de vondst van vistanden die zijn blootgesteld aan temperaturen tot zo’n 500º C.

Haaien beschermen zeegras
Op NPO1 aandacht voor zeegrasvelden. Deze staan onder druk. “Niet alleen door menselijke activiteiten zoals toerisme en visserij, maar ook doordat zeeschildpadden de grassen kort grazen. Op plekken waar de tijgerhaai, die op volwassen zeeschildpadden jaagt, niet voorkomt, wordt het zeegras wel erg kort.”

Klimaatverandering
Tijdens de VN-klimaattop in Egypte portretteert de Volkskrant jongeren die nu al worden geraakt door klimaatverandering. “‘Vroeger zat de zee hier vol vis”, zegt de 17-jarige Allen Abesia uit de Filipijnen. “Je schepte de makreel zo uit het water, vertellen oudere vissers.”

Visvrije tonijn
Omroep Brabant spreekt met Dennis en Michael, de bedenkers van de visvrije tonijn van Seasogood. “We hebben honderden tests gedaan. ‘s Morgens vroeg proefden we soms 28 verschillende blikjes achter elkaar.”

 

Dossiers
Lees ook
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Visafslag Den Helder gaat dicht

Visafslag Den Helder gaat dicht

De visafslag Den Helder gaat sluiten. Alle activiteiten van Visafslag Hollands Noorden die plaatsvonden in Den Helder gaan naar de visafslag in Den Oever. Dat hebben de actieve leden van de Coöperatie Den Helder/Texel zaterdag 26 november besloten.

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.