Visbranche in de media - week 27

8 juli 2022 Redactie Vismagazine Vismagazine

De start van het mosselseizoen, vissers sluiten zich aan bij boerenprotest en de creatie van een kunstrif in de Nieuwe Waterweg. Wat lazen we de afgelopen week over de visbranche? Een greep uit de media.

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest
De vissers sloten zich deze week aan bij de protesten van de boeren tegen de stikstofplannen van de overheid. Ze blokkeerden verschillende havens en actiegroep EMK waarschuwde in het Leids Dagblad voor meer spontane acties. “Ook voor ons in de visserij zit geen toekomst door wat ze van plan zijn met de stikstof”, zegt visser Henry Caljouw uit Arnemuiden tegen Omroep Zeeland.

Boskamp over mosselen
Jan Boskamp was aanwezig tijdens de opening van het mosselseizoen. Daarom kwam de uitzending de online rubriek van Vandaag Inside vanuit Yerseke. Jan Boskamp spreekt met Joey Dekker. Over voetbal, maar ook over de nieuwe mosselen. “Die zijn werelds.”

Zeegras
“Kan een mega-operatie het tij nog keren voor het wereldwijd met uitsterven bedreigde zeegras? Aan de kust van Hampshire zijn de eerste stappen gezet om te redden wat er nog te redden valt.” In deze podcast spreekt Madeleine Finlay met zeebioloog Tim Ferrero over dit project.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Gezonde haring
“Hoe gezond is haring happen eigenlijk?”, kopt RTL Nieuws.” Sinds twee weken zijn we weer massaal haring aan het happen. De Hollandse Nieuwe is dit jaar nog vetter dan voorgaande jaren en dat proef je! Maar hoe gezond is zo'n verse vis nou eigenlijk echt?”

Kunstrif
In de Nieuwe Waterweg, vlakbij Rozenburg, komen zo’n twintig grote betonnen lego-blokken te liggen. Dit kunstrif moet de kust beschermen en vissen, oesters en mosselen te lokken. “Na de industriële revolutie zijn alle oesterriffen verloren gegaan. Die willen we terugbrengen”, vertelt mariene bioloog Leon Haines aan het AD.

Eerste mosselen in Antwerpen
Niet alleen in Zeeland werd de start van het mosselseizoen gevierd. Ook in Antwerpen kwamen de eerste Zeeuwse mosselen aan. “We willen een nieuwe traditie lanceren en de allereerste Zeeuwse mosselen feestelijk de stad binnen brengen”, aldus Wim Van der Borght in PZC.

 

Altijd op de hoogte blijven?