Visrokerij Zuidvenne zoekt de biologische markt op

4 december 2020 Erik Kruisselbrink
Foto: Koos Groenewold

Uit cijfers van de Centrale Vereniging voor Ambulante handel blijkt dat de weekmarkten minder bezoekers trekken. Bjorn Zweers van ambachtelijke visrokerij Zuidvenne in Zutphen staat daarom heel bewust op biologische markten. Met zijn ambachtelijke producten en door voor beleving in zijn kraam te zorgen, bedient hij zijn klanten. Hij signaleert dat steeds meer ‘foodies’ de markt ontdekken.

Na een carrière in de papierindustrie gooide Bjorn Zweers (37) het roer helemaal om. In zijn vrije tijd viste Zweers, die ploegendiensten draaide, graag. Hij rookte de vis vervolgens in een oliedrum, maar constateerde dat die een te dunne wand had om de vis op een gelijkmatige temperatuur te kunnen roken. Daarom ontwikkelde hij een houten rookkast, waarin hij de temperatuur wel constant kon houden. Op zijn 32ste maakte hij er zijn beroep van. “Dat is toch een mooie leeftijd waarop het nog kan. Als je nog tien jaar wacht, doe je het niet meer.”

Op het industrieterrein in Zutphen beschikt zijn bedrijf, visrokerij Zuidvenne, sinds 2017 over een pand met een vloeroppervlak van 290 vierkante meter. Daarvan is 150 voor de rokerij, inclusief winkeltje en keukentje waar hij proeverijen houdt, en een opslag op de eerste verdieping van 140 vierkante meter. De rokerij beschikt over vier warmrookkasten voor paling en makreel en vier koudrookkasten voor zalm. Door het gebruik van kasten van een melange van zowel eiken-, beuken-, ceder- als elzenhout kan Zweers zijn producten een unieke, onnavolgbare smaak geven.

Meer weten over visrokerij Zuidvenne? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 8-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

Altijd op de hoogte blijven?