Onderzoekers van Wageningen Marine Research en Wageningen Economic Research hebben onderzoek gedaan naar de garnalensector. De onderzoekers keken naar de huidige situatie, de knelpunten en de kansen.

De garnalensector staat voor verschillende uitdagingen. Zo moet de impact van de garnalenvisserij op de kustwateren worden verminderd, is er minder ruimte op zee en de aanlandplicht. Aan de hand van interviews, wetenschappelijke gegevens en literatuur schreven de onderzoekers een rapport ter ondersteuning voor overheid en de belanghebbenden. Aan bod komen thema’s als vlootomvang, markt, prijzen en inkomens, ecologische effecten, innovatie, beheer en samenwerking.

Garnalensector

Momenteel bestaat de Nederlandse garnalenvloot uit ongeveer tweehonderd schepen. De resultaten van de vloot zijn variabel en afhankelijk van de brandstofprijzen, de wisselende hoeveelheid aanwezige garnalen en de garnaalprijs.

De hoeveelheid aanwezige garnalen in de zee varieert ieder jaar. De vloot vangt relatief veel ondermaatse garnaal en de onderzoekers denken dat het bestand gezonder zou zijn als de garnalen langer kunnen doorgroeien. De sector werkt aan ander vistuig waarmee minder bijvangst wordt gevangen en een andere methode van vangstverwerking.

Samenwerking

De samenwerking tussen de verschillende partijen kan beter volgens de onderzoekers. De belangen van de vissers worden door verschillende organisaties behartigd. Deze samenwerking verloopt soms moeizaam door de verdeeldheid van de vloot en gebrek aan vertrouwen. Ook tussen de visserij en de handel verloopt de samenwerking niet altijd soepel. Ook is er samenwerking met de NGO’s via verschillende convenanten.

Ga voor meer informatie over het onderzoek naar de website van Wageningen University & Research. Hier is ook het complete onderzoek te downloaden.

Altijd op de hoogte blijven?