Zeeuws mosselseizoen 2021 officieel van start

Mosselseizoen 2021_transportdrone_foto mosselbureau

Foto: Nederlands Mosselbureau

Het Zeeuwse mosselseizoen is officieel begonnen. Met een transportdrone ging de eerste zak vers opgeviste bodemcultuurmosselen naar het nieuwe pop-up restaurant Moules /Frites van Sergio Herman in Zeebrugge. Ook opende de allereerste mosselautomaat van Nederland in Yerseke. De kwaliteit is volgens kenners uitzonderlijk goed. 

Overal in België en in Nederland is de nieuwe oogst Zeeuwse mosselen weer verkrijgbaar. Het koude voorjaar, met veel regen afgewisseld met zonneschijn, heeft gezorgd voor een overvloedig voedselaanbod voor de groei van de mosselen. Mosselkwekers, mosselhandelaren en wetenschappers zijn het erover eens dat de huidige kwaliteit van de schelpdieren begin juli sinds mensenheugenis niet is gezien. Mosselkweker Jan Schot: “De natuur verrast ons dit jaar. De kwaliteit van de mosselen is fenomenaal goed. Wij zien vispercentages van 30 tot 35 procent. Zowel op de Oosterschelde als in de Waddenzee ziet het er goed uit.”

Goed seizoen

De kwaliteit aan het begin van het nieuwe seizoen stemt hoopvol voor het doortrekken van de positieve lijn in de afzet in 2020. "Ondanks corona zagen wij de afzet bij de retail in België en Nederland het afgelopen jaar sterk stijgen", zegt Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. "Daarmee kon de gedeeltelijke horecasluiting redelijk gecompenseerd worden. Komende jaren gaan wij gesteund door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij de afzetbevordering verder een stimulans geven. De mossel is een duurzaam, hoogwaardig eiwitproduct met een hele lage voetafdruk dat bovenal lekker is en makkelijk te bereiden. Zowel in Nederland als in België zien wij veel kansen om jongere consumenten te inspireren.”

Mosselautomaat

Mosselseizoen 2021_mosselautomaat_foto mosselbureau

Foto: Nederlands Mosselbureau

Op 7 juli werd ook in Yerseke de eerste mosselautomaat van Nederland in gebruik genomen. Jan Boskamp kreeg de eer om de eerste verpakking verse mosselen uit de muur te trekken. De koelautomaat staat direct aan de haven. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn hier rechtstreeks vanaf de kweker verse mosselen verkrijgbaar.

In België zijn dergelijke mosselautomaten al langer een bekend fenomeen. Ook in het buitengebied in Nederland neemt de populariteit van versautomaten voor bijvoorbeeld asperges, aardbeien en ijs sterk toe.    

Mossel&Oesterboulevard Yerseke

Naast landelijke mediacampagnes speelt de mosselsector ook in op de groeiende interesse voor lokaal geproduceerde producten. Daarom is vanaf 14 juli Yerseke weer de hele zomer omgetoverd tot Mossel&Oesterboulevard. Naast dagelijkse rondvaarten en rondleidingen, is er elke woensdag een speciaal programma met onder meer muziek, culinaire wandelingen, foodtrucks, schelpdierentochten voor kinderen en nog veel meer. De Mossel&Oesterboulevard duurt tot en met 29 september.

Uitbreiding mosselkweek 2022

In Nederland zijn zo’n 50 mosselkwekers – met 88 vergunningen – die hun activiteiten uitoefenen in de Waddenzee en op de Oosterschelde, beide Natura 2000-gebieden. De jaarlijkse productie bedraagt circa 50 miljoen kilo. Met natuurorganisaties en overheid zijn voor de Waddenzee eind vorig jaar nieuwe afspraken gemaakt om de mosselzaadvisserij af te bouwen en over te schakelen naar mosselzaadinvanginstallaties. Bovendien zijn op de Waddenzee na 25 jaar de bakens van de mosselpercelen letterlijk verzet. De verwachting is dat hierdoor de oogstopbrengst toeneemt.

Ook goed nieuws voor de mosselkwekers is groen licht voor een pilot om in 2022 de mosselkweek uit te breiden in de Zeeuwse Voordelta.

Lees ook
Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Voor de Belgische kust werden de afgelopen drie jaar testten uit gevoerd met een zeeboerderij waar mosselen, oesters en zeewier groeien en passieve visserij met innovatieve loktechnieken plaatsvindt. Licht, geluid en geur blijken succesvolle technieken om méér inktvis (zeekat), garnaal en vis te vangen. De resultaten van dit project werden 24 november...

Autobiografisch kookboek Sergio Herman

Autobiografisch kookboek Sergio Herman

Van jongs af aan is er een bijzondere plaats voor de Zeeuwse mossel in het leven van chef-kok en culinair ondernemer Sergio Herman. Nog altijd is hij lyrisch over de smaak van het ‘zwarte goud’.

‘Teruggekoeld voor het verpakken’

‘Teruggekoeld voor het verpakken’

Salesmanager Alex van Houte van Aquamossel Triton bevestigt dat de mosselen van dit seizoen van excellente kwaliteit zijn, met een hoog visgehalte.