‘Duurzaam verpakken, is bittere noodzaak’

14 april 2021 Xandra Veltman

Vis verpakken is een must. Maar de grens aan materiaalverbruik is bereikt. Verpakkingsindustrie en vishandels zetten zich in om voorop te lopen met duurzame verpakkingen waarin de vis nog langer goed blijft. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Rob Spekreijse van Klebo Technics B.V.

Klebo Technics B.V. in Holten is expert in machinebouw, modulebouw en procesinstallaties, zo vermeldt de website. “Oftewel, we bouwen voor verpakkingsbedrijven padding- en lasmachines op ultrasoon- en warmtegebied”, zegt mededirecteur Rob Spekreijse. “We werken samen met bedrijven van verpakkingsmaterialen zoals Dampack International. Uniek is dat we inmiddels versproducten, vlees en vis, kunnen verpakken in bakjes met langere houdbaarheid. Zonder pads, zonder lucht, zonder kleurverschil. Dampack ontwikkelde deze sealtechniek onder de naam BeeMagicTray (BMT). De bakjes hebben een bodem met een honingraat die zorgt voor capillaire vochtopname. Daarop ligt een geperforeerde vocht- en gasdoorlatende film. Eventueel vocht uit producten zakt door de film in de honingraten en kan niet terug in het bakje. Klebo heeft een paar jaar geleden de machine ontwikkeld die deze herbruikbare, recyclebare en composteerbare verpakkingen fabriceert uit recyclebare mono-PET en mono-PP materiaal.”

Houdbaarheid

Van oorsprong werkte Klebo in opdracht, maar sinds kort brengt het bedrijf zelf machines op de markt. Spekreijse: “We zetten onze knowhow in ten behoeve van duurzaamheid. Uiteindelijk wordt dat bittere noodzaak én voordeliger. De ontwikkeling van verpakkingsmaterialen is de volgende stap; om het proces beter te beheersen moeten kennis van machines en materialen samengaan. We onderzoeken hoe we iets kunnen leveren dat anderen (nog) niet kunnen. Zoals dat nu met de langere houdbaarheidstermijn van producten is gelukt. Dit is succesvol getest bij kip en vlees maar ook bij kaviaar, die nu in onze verpakkingen in Rusland wordt verkocht. Momenteel testen we de verpakkingen voor makreel en zalm.”

Monopackaging

Daarnaast heeft de recycling van verpakkingen Klebo’s volle aandacht, betoogt Spekreijse. “We richten ons nu op monopackaging. In Duitsland en Italië wordt onze kant-en-klare oplossing ingezet van PolyPropyleen oftewel PP. Nederland tendeert naar PolyEthyleenTereftalaat of PET-oplossingen, maar ik nodig mensen uit om naar het PP-alternatief te kijken. Deze PP monoverpakkingen zijn goedkoper, lichter van gewicht en beter recyclebaar. Daarnaast blijven we combinaties onderzoeken.” Hij vervolgt: “Wat bij PP kan, kan ook bij andere materialen en methoden. Machines moeten wél effectief zijn. Je moet ze snel kunnen omzetten, vlot kunnen schakelen en ze moeten geschikt zijn voor productive making.”

Groen denken is dé drijfveer van Spekreijse. “Ik wil niets liever dan met de visindustrie sparren of en hoe bijvoorbeeld onze PP-oplossingen in hun voordeel ingezet kunnen worden.”

Dit was het laatste deel van de rondvraag 'De kunst van vis bewaren'. Lees hier deel 1deel 2 en deel 3 terug. Abonnees van Vismagazine lezen de complete rondvraag online of in Vismagazine 2-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?