Eerste Oosterscheldekreeft brengt 32.000 euro op voor de KNRM

31 maart 2023 Redactie Vismagazine

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft is officieel gestart. In zowel Zierikzee als in Kortgene werd een eerste kreeft opgevist. TV-persoonlijkheid Patrick Lodiers veilde de beide kreeften in het Zeeuwse Yerseke. Deze veiling bracht 32.000 euro voor het goede doel van dit jaar, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Pieter Verwijs van Verwijs Kreeftenparken kocht de eerste kreeft.

Kreeftenvissers, restaurateurs en kreeftenliefhebbers kijken elk jaar weer uit naar de start van het kreeftenseizoen. Sterrenchef Thijs Meliefste noemt de Oosterscheldekreeft ‘de koningin van ons Zeeuwse water’, de kwaliteit en smaak zijn ongekend. Johan van Nieuwenhuijzen, visafslagdirecteur United Fish Auctions (met vestigingen in Stellendam, Scheveningen en tot voor kort Colijnsplaat) ziet dat de vraag naar de exclusieve kreeft elk jaar toeneemt. “Het veilen gebeurt tegenwoordig wel anders, veel kreeften worden online op afstand gekocht.”

Zeeuwse kreeft aan de wandel

Zo’n dertig kreeftenvissers beginnen vandaag aan hun sterk begrensde vangstseizoen. Slechts 15 weken mogen zij op de Oosterschelde en in de Grevelingen op de Zeeuwse kreeft vissen. “Met het stijgen van de watertemperatuur gaat de kreeft in de lente aan de wandel op zoek naar voedsel. De fuiken en korren zijn vorige week het water ingegaan,” aldus Ida Sinke, voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV).

Patrick Lodiers zet zich in voor de KNRM

TV-persoonlijkheid en geboren Zeeuw Patrick Lodiers leverde als gelegenheidsveilingmeester een grote bijdrage aan het binnenhalen van het mooie bedrag voor de KNRM.  John Brökling van de KNRM: “De opbrengst van de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is een prachtige gift voor de KNRM stations Neeltje Jans, Hansweert, Stellendam-Ouddorp en Scheveningen. Deze stations hebben een bijzondere betrokkenheid met de visserijactiviteiten rondom de Oosterschelde en locaties van United Fish Auctions. Als organisatie zijn wij geheel afhankelijk van donaties. Vrijwilligers zijn 24/7 onder alle weersomstandigheden oproepbaar.”

Onderzoek naar kreeftenbestand

Onder begeleiding van Wageningen Marine Research willen de kreeftenvissers via onderzoek meer inzicht krijgen in de hoogte en eventuele fluctuaties in de Oosterscheldekreeftpopulatie.  Projectleider Dr. Ir. Nathalie Steins van Wageningen Marine Research benadrukt het belang hiervan voor een duurzaam beheer. Kreeftenvissers zijn voor het onderzoek uitgerust met een zogenaamde CatchCam. Zo kunnen zij zelf op een praktisch werkbare manier goede gegevens verzamelen en opslaan. Financiering gebeurt vanuit het Europese Fonds Maritieme Zaken en Visserij.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?