Food Technology voor de visbranche

4 april 2022 Redactie Vismagazine

Volgende week is het zover. Dan start op 13 en 14 april de eerste editie van Food Technology. Op dit kennis- en netwerkevent komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050. Welke programma-onderdelen zijn interessant voor de visbranche?

Keynote speakers

Op de eerste dag geeft keynote speaker professor Remko Boom een presentatie over ‘Gentle Food Processing: Better Sustainability Can Also Mean Better Products’. Om de duurzaamheidsdoelen op het gebied van voedselproductie te halen, moeten we onze perceptie van wat een ingrediënt is veranderen. Maar hoe? En wat is daarvoor nodig?

Prof. Jaap Seidell is de keynote speaker op de tweede dag van Food Technology en geeft de presentatie ‘Tijd voor een voedseltransitie in de voedingsindustrie’. Ons voedselsysteem barst uit zijn voegen. Om iets te veranderen hebben we een krachtig en samenhangend overheidsbeleid nodig, de consument kan het niet alleen.

Fully Documented Fisheries

Op Food Technology is er ook aandacht voor het ‘Fully Documented Fisheries’ (FDF)-project. Dit project heeft als doel om in het kader van de komende Europese aanlandingsverplichting de vangsten van de visserij volledig te documenteren. Hiervoor maakt FDF gebruik van elektronische monitoring als vangstregistratie-instrumenten om het aantal en het gewicht per soort van de teruggegooide vangst automatisch te registreren.

Lees alles over Food Technology in de digitale special.

Naar de special

Bij deze demo hoort een lezing van ir. Angelo Mencarelli, onderzoeker in Computer Vision & Robotics en member van het Agro-Food Robotics onderzoeksteam bij Wageningen University & Research. Zijn onderzoek concentreert zich op robotica, kunstmatige intelligentie, en computer vision, toegepast op voedselkwaliteitscontrole, gewas­management en oogsten in kassen en open veld, en visserij­management en onshore- en offshore controles.

Wageningen University & Research

Wageningen University & Research (WUR) levert een belangrijke bijdrage aan Food Technology, met verschillende demonstraties en sprekers. Naast de bovenstaande presentatie ‘Fully Documented Fisheries’ staan onder andere de lezingen Omgaan met de uitdagingen van variatie en occlusie in agri-food robotica, ‘Spectrale sensing, multi-sensor fusie en embedded spectrale sensing voor kwaliteitsmeting in voedsel’, het minimaliseren van kwaliteitsverliezen tijdens transport door IoT en ketentransparantie en Verpakken met impact en Via interoperabele gegevens naar een traceerbaar en transparant voedselsysteem op het programma.

Voedselfraude

“De coronatijd zorgt ervoor dat er extra kans is op gesjoemel met ingrediënten en de herkomst van producten”, aldus Hans van der Moolen, International Food Fraud Consultant bij Eurofins. Tijdens dag 2 van Food Technology vertelt de expert hoe je voedselfraude kunt herkennen, inclusief tips om het tegen te gaan.

Plantaardige vis

Maiko van der Meer van de plantaardige visvervangersproducent Novish geeft de presentatie ‘Plant-based: opportunity or threat’. Over de kansen voor de snelgroeiende plantaardige industrie.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?