‘Frituren wordt vaak gedemoniseerd’

Profi_manneken Pis_rondvraag VIS 1-2022

Frituren blijft gewild, maar ‘even in het vet gooien’ is niet meer van deze tijd. Mensen willen gezond en lekker eten, visspecialisten kunnen daar voor zorgen. Ze investeren in kennis, techniek, gezonde werkruimte, professionele HR- bakovens en goede producten. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Frans van Rooij van ProFri.

Een viszaak die geen gefrituurde vis verkoopt, zul je niet makkelijk vinden. Wél zie je steeds meer zaken die naast kibbeling en lekkerbek andere vis, schaal- en schelpdieren frituren. Daarnaast wint friet bij de visboer ook steeds meer terrein. Het is dus niet verwonderlijk dat de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) meer leden krijgt vanuit de visbranche.

ProFri is tien jaar geleden opgericht door Frans van Rooij. “Gefrituurde producten en vooral friet worden vaak gedemoniseerd. Het was en is hard nodig om kennis en vakmanschap te bevorderen en om die zichtbaar te maken voor de consument. De beeldvorming over frituren moet verbeteren.”

Van Rooij verwijst naar de roep vanuit de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) richting gemeenten om straks snackbars en fastfoodwinkels te kunnen weren. “Voor sommige type viszaken geldt ook dat ze niet overal even welkom zijn. Maar frituren is gewoon een eeuwenoude manier om voedsel te bereiden. Tijdens onze jaarvergadering 2021 hebben we daarom een manifest overhandigd aan RVS-voorzitter Stannie Driessen en is besloten dat het keurmerk Goed Gefrituurd de basis wordt voor lidmaatschap.”

Dit was het eerste deel van de rondvraag 'Frituren kan gezond voor mens en bedrijf'. Volgende week verschijnt deel 2. Lees de hele rondvraag in Vismagazine 1-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Abonneer nu
Dossiers
Lees ook
‘On hold’ zetten is geen ontslagname

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

Mag je een leer-/arbeidsovereenkomst direct beëin­digen als je werknemer haar opleiding ‘on hold’ wil zetten? Soms trekt de werkgever aan het kortste eind.

INRUILEN WAS NOG NOOIT ZO GUNSTIG

INRUILEN WAS NOG NOOIT ZO GUNSTIG

Doordat energieprijzen sterk stijgen neemt het besparingspotentieel fors toe. Winterhalter speelt hier op in. Alle Winterhalter types zijn namelijk leverbaar met energie-terugwinning. Machines met energie-terugwinning komen in aanmerking voor EIA. Tijdens de Inruilactie van Winterhalter ontvangt u 25% inruilkorting op uw nieuwe vaatwasmachine. Het...

Vis in de media - week 46

Vis in de media - week 46

De vissector worstelt met de hoge energieprijzen, onderzeese stroomkabels beïnvloeden krabben en een gesprek met de mannen van Seasogood. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.