Te veel PFAS in garnalen oostelijk deel Westerschelde

garnalen_Vis 4-2018

Foto: Vismagazine

PO Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond lieten samen onderzoek doen naar PFAS in garnalen uit de Westerschelde. Op basis van dit onderzoek adviseren ze om niet op garnalen te vissen in het oostelijk deel van de Westerschelde.

Vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse chemiefabriek 3M bij het Vlaamse Zwijndrecht, vlakbij Antwerpen PFAS in de Schelde loosde. Hierdoor kwamen er vragen of vis en zeegroente uit de Westerschelde wel veilig zijn. Daarom startte het RIVM november 2021 een onderzoek. Hieruit bleek dat het niet verstandig is om vaker dan één keer per jaar vis of tweekeer per jaar garnalen uit de Westerschelde te eten.

Oostelijk deel Westerschelde

In de Westerschelde wordt volgens de Nederlandse Vissersbond beperkt gevist door beroepsvissers en dan vooral op garnalen. Daarom liet deze visserijorganisatie samen met PO Delta Zuid onderzoek doen naar het PFAS gehalte in garnalen. Hieruit blijkt dat garnalen ten oosten van de lijn Vlissingen-Breskens zijn gevangen te veel PFAS bevatten.

Advies Visserijorganisaties

Daarom adviseren de Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid om alleen op garnalen uit het westelijk gedeelde van de Westerschelde te vissen. Deze voldoen aan de norm en zijn veilig, en dit voorkomt dat er vervuilde garnalen in de voedselketen terecht komen.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Garnalenvissers

“De aanvoer van garnalen uit het oostelijk deel van de Westerschelde is maar enkele procenten op het totaal maar voor de betreffende vissers is het een hard gelach”, zegt Kees van Beveren namens het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid op de website. “Die verliezen plotsklaps hun visgronden en worden gedwongen om elders te gaan vissen waar al andere vissers actief zijn. Dat leidt weer tot verdringing en lagere vangsten.”

Frontline

Het tv-programma Frontline besteedde op 21 april in de aflevering Troebel Water aandacht aan de problematiek rondom PFAS in de Westerschelde. Onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom stellen hierin dat garnalen uit de Westerschelde niet veilig zijn om te eten.

Bron: Nederlandse Vissersbond

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vis in de media - week 5-2023

Vis in de media - week 5-2023

De toekomst van de haven van Den Oever, visvervangers op basis van rijst en dolfijnen en vissers werken samen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Good Fish heeft een nieuwe partner: Kennemervis Groep. In het kader van dit partnerschap stopt het Spakenburgse bedrijf met de verkoop van vijf soorten rode vis op de VISwijzer. In 2027 wil de Kennemervis Groep helemaal geen rode vis meer verkopen.

Grote getallen

Grote getallen

Hoopgevende verhalen, daar lees ik er graag veel van. En hoewel artikelen over verregaande techniek mensen angst kunnen inboezemen (waar moet het heen met al die leerlingen die hun werkstukken nu door een nieuwe chatbot kunnen laten schrijven en sterker nog: bestaat mijn baan straks nog wel als het zo makkelijk wordt om teksten te maken?), kan big data...