‘Leerlingen steken veel op van kooklessen’

15 september 2021 Xandra Veltman

Kruiden en specerijen inspireren tot nieuwe visgerechten en -recepturen en andersom leiden vis, schaal- en schelpdieren telkens weer tot nieuwe creaties op het bord. En tot meer gemak, nieuwe smaken én meer duurzaamheid, want we gaan steeds zorgvuldiger met grondstoffen om. Vandaag het derde deel met Jan van den Berg van ROC de Friese Poort.

Ook jongeren die als productiemedewerkers in de visindustrie de BBL-opleiding volgen, konden afgelopen jaar niet naar school. Toch heeft Jan van den Berg van ROC de Friese Poort op Urk ze aardig aan het werk gekregen. “Ik laat ze altijd al behoorlijk zelfstandig werken. Nu gaven ze aan het begin van de les aan wat ze gingen doen, deden aan het eind van de dag verslag en gaf ik feedback.”

Productkunstenaar

Alleen de praktijklessen gingen niet door. “Dat was echt jammer, zeker waar het de kooklessen van Martijn Teunissen van specerijenleverancier AVO betrof. Die vind ik uiterst belangrijk. Jongeren krijgen daardoor een bredere kijk op het waarom van de visverwerking waar ze dagelijks werken. Martijn is een productkunstenaar en maakt een feestje met vis, heerlijke kruiden en marinades. Hij deelt z’n zelfbedachte recepten uit en doet voor hoe je ze moet maken. Je ziet de studenten enthousiast worden.”

‘Rembrandstukjes’

Martijn begeleidt de studenten. Ze leren geconcentreerd en gedisciplineerd werken, het moet netjes en schoon gebeuren, conform de HACCP-normen, vertelt Van den Berg. “Hun creativiteit wordt gestimuleerd, ze leren om alles mooi vorm te geven en dat er meer kan met vis. Ze glimmen van enthousiasme en trots als ze net zulke mooie gerechten hebben gemaakt als Martijn. ‘Rembrandstukjes’ noemt Martijn ze. Dat vind ik wel een goede benaming.”

Overgestapt

De ROC-medewerker ziet ook dat dit soort lessen jongeren helpen om meer verantwoordelijkheid te nemen. “Het mooiste voorbeeld is een studente die is overgestapt naar de ambulante handel en daar ook mooie gerechtjes maakt. Ze heeft er echt wat aan gehad.”

Vijf recepten

In oktober is de eerstvolgende workshop. Martijn zit al vol ideeën. “Iets lekkers maken met Lafiness kruidenmarinades is niet ingewikkeld, maar je moet het wel zorgvuldig doen. Het resultaat is om je vingers bij af te likken.” Thaise vissoep, een stoofschotel, een recept met rode curry. “Ik bereid zo’n vijf recepten voor. Als alles klaar is, staat iedereen te proeven, supergezellig. Dan komen ook docenten kijken en proeven. Die zijn nogal eens verbaasd over de mooie resultaten. Vaak nemen de leerlingen ook nog gerechten mee naar huis. Kunnen ze er nog een keertje mee pronken.

Dit was het derde deel van de rondvraag Kruiden bij de vis. Volgende week verschijnt deel 4. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Abonnees van Vismagazine lezen de hele rondvraag online of in Vismagazine 6-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?