Mosselen kweken in de Noordzee

Mosselen_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Offshorebedrijf OOS International wil het mogelijk maken om mosselen te kweken in de Noordzee. Het bedrijf presenteerde tijdens de beurs Offshore Energy een milieuvriendelijke mosselboerderij, die dieper in het water kan zakken waardoor mosselkweek in de Noordzee mogelijk wordt.

De mosselkweek vindt nu plaats in de ondiepe wateren in de Waddenzee en de Oosterschelde. In samenwerking met de mosselsector ontwikkelde OOS International een afzinkbaar schip, wat de kweek van hangcultuurmosselen op de Noordzee mogelijk moet maken.

Het schip moet nog gebouwd worden en heeft al wel naam: de OOS Cees Leenaars. Het krijgt een omvang van 72 bij 36 meter en krijgt aan beide zijden plaats voor 72 lijnen waaraan de mosselen kunnen hangen. Door het schip in zee te laten zakken komen de mosselen dieper in het water te liggen. Hier is het rustiger en worden de schelpdieren beter beschermd tegen hoge golven en stormen. Het is de bedoeling dat het schip CO2-neutraal wordt door onder andere gebruik te maken van zon- en windenergie.

Het bedrijf gaat eerst een kleiner proefschip bouwen dat bij windmolenpark Borsele III komt te liggen. Als deze proef slaagt en er mosselen aan de lijnen groeien, wordt dit ook de locatie van de OOS Cees Leenaars zegt Léon Overdulve, eigenaar van OOS International, tegen Omroep Zeeland. Hij hoopt dat het uiteindelijke schip in 2023 op deze locatie ligt.

De onderstaande video laat zien hoe het afzinkbare schip er uitkomt te zien en werkt.

Bron: OOS International / Omroep Zeeland

Lees ook
Schelpdieren verdienen ereplek op het menu

Schelpdieren verdienen ereplek op het menu

Mosselen zijn voedzaam, je hoeft geen kunstmest te gebruiken en ze geen eten te geven. Op het gebied van eiwittransitie, duurzaamheid en voedselbeleid is de sector het beste jongetje van de klas. Schelpdieren verdienen een ereplek.

Oproep: Doe mee aan de Nationale Mosselweek 2022

Oproep: Doe mee aan de Nationale Mosselweek 2022

Van 17 tot en met 23 oktober 2022 vindt de Nationale Mosselweek plaats. Good Fish roept samen met MSC en het Nederlands Mosselbureau restaurants op om mee te doen aan deze week en hun gasten te verrassen met een ‘mosselbite’ of ‘mosselamuse’.

Het tij mee

Het tij mee

Mosselen lijken te profiteren van het tij om minder vlees en meer vis en planten te eten. De schelpdieren stonden onlangs ook bovenaan het lijstje in dagblad Trouw als het gaat om voeding met een lage klimaatimpact. Veel lager dan vlees en ook lager dan sommige vleesvervangers.