Beeld: Wikipedia Commons

Viswijzer maakte een kaart met vissers die in Nederland op Amerikaanse rivierkreeft vissen. De soort is een plaag in de Nederlandse wateren, maar vaak eten Nederlanders geïmporteerde rivierkreeft.

Plaag

Op de kaart van Viswijzer zijn de vissers te zien die op de Amerikaanse rivierkreeft vissen en enkele winkels en restaurants waar ze te koop zijn. De Amerikaanse rivierkreeft is een zogenaamde invasieve exoot. De soort verdrijft niet alleen de Europese rivierkreeft, maar zorgt voor grotere problemen in Nederlandse wateren. Ze verstoren de hoeveelheid waterplanten en de waterkwaliteit. Bovendien graven ze gaten in oevers en dijken, wat kan zorgen voor dijkdoorbraken. Het vangen en eten van de Amerikaanse rivierkreeft wordt gezien als oplossing voor dit probleem. Helaas zijn de meeste rivierkreeften op de markt geïmporteerd, bijvoorbeeld uit China, waar ze worden gekweekt.

Vissers

Er zijn in Nederland twintig vissers die rivierkreeft verkopen, bijvoorbeeld Jan en Ramona de Waard in Lekkerkerk: “Wij runnen samen een visserijbedrijf op rivierkreeften en organiseren daarnaast rivierkreeften party’s. De visserij op rivierkreeften is mooi, lokaal en kleinschalig en lost bovendien een groot probleem voor watereigenaren op. Wij zien namelijk dat bevissing wel degelijk een effect heeft op de populatie van de rivierkreeften. Als we ergens beginnen met vissen zien we een verschil ten opzichte van niet beviste gebieden. We zien onze vangsten afnemen en dat drassige kale sloten vaster en levendiger worden. Langzaam zien we zelfs een herstel van waterplanten.”

Good fish foundation

De Good Fish Foundation zet zich in samenwerking met Wageningen Environmental Research in om de rivierkreeftenvisserij in Nederland te stimuleren. Het doel is om de beroepsvisserij te professionaliseren aan de hand van een businessmodel. Hiervoor probeert de stichting de vraag te stimuleren, bijvoorbeeld via de rivierkreeftenkaart.

Bron: Good Fish Foundation

 

Altijd op de hoogte blijven?