Foto: Nederlandse Oestervereniging

Het oesterseizoen 2020/2021 is officieel geopend op 17 september in Yerseke. "De oesters zijn goed gevuld en heerlijk van smaak”, zegt Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, over de kwaliteit van de oesters. 

Op 17 september werden traditiegetrouw onder toeziend oog van genodigden en een aantal prominenten de eerste oesters van het seizoen opgevist uit de Oosterschelde. De Zeeuwse oesters werden overhandigd aan en geproefd door de Vlaamse minister Hilde Crevits, burgemeester van de gemeente Reimerswaal José van Egmond, de gedeputeerde van de provincie Zeeland Jo-Annes de Bat en de heer Filip D’havé, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering. Met deze handeling is het oesterseizoen voor Nederland en België officieel geopend.

De aanwezigheid van de Belgische hoogwaardigheidsbekleders had een reden. Ongeveer 60 procent van de Zeeuwse oesters gaat naar België. 

Zeeuwse oesters

Zeeland is de enige provincie in Nederland waar oesters worden gekweekt. Deze kweek heeft jaarlijks een gemiddelde productie van 20 tot 25 miljoen stuks. Daarmee neemt de oester plaats binnen het palet van visserijproducten in Zeeland – al is de productie bescheidener dan bijvoorbeeld die van Zeeuwse mosselen. Deze heeft al snel een omvang 50 miljoen kilo per jaar.

Traditioneel opent het oesterseizoen in de maand september. In 2020 wordt vanaf 17 september weer gevist op Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en op Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis).  “We kunnen spreken van een mooie kwaliteit dit jaar. De oesters zijn goed gevuld en heerlijk van smaak”, vertelt Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. "We zijn dan ook blij met de start van het nieuwe seizoen, dat er zeer beloftevol uitziet.”

Percelen

De oesterkwekers in Zeeland beschikken over 550 hectare percelen in het Grevelingenmeer en 1.550 hectare in de Oosterschelde. Alle Nederlandse oesters zijn MSC-gecertificeerd, wat betekent dat ze duurzaam gekweekt en geoogst zijn.

De opening van het oesterseizoen wordt gesteund door de gemeente Reimerswaal en de provincie Zeeland. De gemeente Reimerswaal mag met het centrum van de oestervisserij Yerseke de oestergemeente van Nederland genoemd worden en in de provincie Zeeland is de nationale en internationale handel in schaal- en schelpdieren niet weg te denken.

Toekomst met NGO’s

De oestersector werkt aan een samenwerkingsverband voor de toekomst. Een samenwerkingsverband waarbij partijen, Provincie Zeeland, Nederlandse Oestervereniging en NGO’s samenwerken om bestaande en nieuwe initiatieven binnen de oestersector verder vorm gaan geven, dit in relatie tot de beschikbare ruimte.

 

Altijd op de hoogte blijven?