De ansjovis is vrijwel uit de Oosterschelde verdwenen. Waar ze voor 2020 nog jaarlijks 8.000 kilo in de fuik vonden, was de vangst dit jaar nog geen kilo, vertelt Rian van Dordt aan Omroep Zeeland.

Het Brabantse familiebedrijf Van Dordt vist al sinds 1929 op ansjovis. Er was altijd een overvloed aan ansjovis. Rian van Dordt denkt dat het verdwijnen van de vissoort te maken heeft met de aanleg van het windmolenpark Borssele.

Windpark Borssele

“In 2019 vingen we dus nog volop ansjovis”, vertelt ze aan Omroep Zeeland. “In het najaar zijn ze toen gestart met de bouw van een windmolenpark bij Borssele. Er werden palen in de grond gestampt en een stroomkabel aangelegd. We denken dat de ansjovis daar niet overheen durft te zwemmen, vanwege een bepaalde straling die ze opvangen.”

Oosterscheldekering

Ecoloog Joey Volwater van Wageningen Marine Research IJmuiden denkt niet dat dit het geval is. Hij denkt dat de samenstelling van het water is veranderd door de Oosterscheldekering. Hierdoor is het zoutgehalte nu hoger, het water is warmer en er is minder voedsel. Ook wijst hij erop dat andere soorten als sprot en haring, die evenals de ansjovis vlak onder het wateroppervlak leven wel volop aanwezig zijn. Ook ziet hij geen veranderingen bij de bodemsoorten. 

Weervisserij

Het gebrek aan ansjovis in de Oosterschelde betekent ook dat het oude ambacht van de weervisserij in gevaar komt. De weervisserij is een oude techniek, die gebruik maakt van getijdestromingen. Door middel van houten of stenen bouwwerken worden vissen in een fuik geleid. Kees van Hulst van Stichting Behoud Weervisserij laat weten op zoek te zijn naar oplossingen om het ambacht te behouden.

 

Bron: Omroep Zeeland

Altijd op de hoogte blijven?