RIVM: Eet zo min mogelijk vis uit de Westerschelde

Westerschelde_pixabay

Foto: Pixabay

Het RIVM adviseert consumenten om zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten, omdat deze te veel PFAS bevatten. Met dit advies richt het RIVM zich vooral op hobbyvissers, aangezien er nauwelijks commerciële visserij op de Westerschelde plaatsvindt. "Het eten van producten uit de Westerschelde draagt extra bij aan de al hoge PFAS-blootstelling via andere bronnen in Nederland", aldus RIVM.

PFAS kwam in de Westerschelde terecht doordat de Amerikaanse chemiefabriek 3M bij het Vlaamse Zwijndrecht de stof in de Schelde loosde. Daarom startte het RIVM november 2021 met een onderzoek naar het PFAS-gehalte van vis in de Westerschelde. Op verzoek van de Provincie Zeeland kwam het RIVM op 24 februari al met een tussentijdse risicobeoordeling. Nu komt het RIVM met de definitieve resultaten.

PFAS gehalte vis Westerschelde

Hiervoor onderzocht het RIVM op verschillende locaties in de Westerschelde het PFAS-gehalte van de vis. Op basis van deze gegevens berekende de onderzoekers hoe vaak volwassenen een portie van vis (wijting, bot, spiering en zeebaars), garnalen, oesters, mosselen of lamsoor uit de Westerschelde kunnen eten.

Het advies van het RIVM luidt als volgt: “Volwassenen kunnen lamsoor wat PFAS betreft, onbeperkt eten. Een portie zelf gevangen bot uit de Westerschelde kan twee keer per jaar worden gegeten. Voor zeebaars is dat 1 tot 6 keer en voor spiering 2 tot 15 keer. Een portie wijting kan 4 tot 19 keer per jaar worden gegeten en een portie garnalen 5 tot 6 keer. Voor oesters en mosselen uit de Westerschelde is dit maximaal 7 keer per jaar tot 2 keer per week.”

Commerciële visserij

In de Westerschelde wordt volgens de Nederlandse Vissersbond beperkt gevist door beroepsvissers en dan vooral op garnalen. Daarom liet de visserijorganisatie samen met PO Delta Zuid onderzoek doen naar het PFAS gehalte in garnalen. Hieruit bleekt dat garnalen die ten oosten van de lijn Vlissingen-Breskens zijn gevangen te veel PFAS bevatten. Daarom adviseert de Vissersbond om niet op garnalen te vissen in het oostelijk deel van de Westerschelde.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Bron: RIVM

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vis in de media - week 5-2023

Vis in de media - week 5-2023

De toekomst van de haven van Den Oever, visvervangers op basis van rijst en dolfijnen en vissers werken samen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Good Fish heeft een nieuwe partner: Kennemervis Groep. In het kader van dit partnerschap stopt het Spakenburgse bedrijf met de verkoop van vijf soorten rode vis op de VISwijzer. In 2027 wil de Kennemervis Groep helemaal geen rode vis meer verkopen.

Grote getallen

Grote getallen

Hoopgevende verhalen, daar lees ik er graag veel van. En hoewel artikelen over verregaande techniek mensen angst kunnen inboezemen (waar moet het heen met al die leerlingen die hun werkstukken nu door een nieuwe chatbot kunnen laten schrijven en sterker nog: bestaat mijn baan straks nog wel als het zo makkelijk wordt om teksten te maken?), kan big data...