Bart van Olphen en Irene Kranendonk willen dat de traceerbaarheid van verwerkte visproducten, als tonijn in blik, verplicht wordt in de EU. Nederland lag dwars, maar nu lijkt deze traceerbaarheid er toch te komen. Dat meldt Fish Tales op LinkedIn.

Traceerbaarheid betekent visproducten kunnen volgen door de gehele keten, van boot tot bord. Nederland wilde geen aanscherping van de Europese regels op dit gebied. Het zou problemen als overbevissing en mensenrechtenschending niet oplossen en bovendien zou het invoeren en controleren te veel werk zijn .

Verduurzaming visserijsector

Onbegrijpelijk vinden maritiem bioloog en visserijdeskundige Irene Kranendonk en Bart van Olphen, expert duurzame vis en oprichter van Fish Tales, in een opinestuk. “De voorgestelde regels voor traceerbaarheid brengen ons dichter bij het verduurzamen van de wereldwijde visserijsector. Nederland kan laten zien dat het hiervoor verantwoordelijkheid neemt”, betoogden zij in een opiniestuk. Op Wereld Tonijn Dag bezorgden ze een brief hierover aan minister Piet Adema om te zorgen dat ook verwerkte visproducten, zoals tonijn in blik, verplicht traceerbaar worden in de EU.

Traceerbaarheid visproducten

Nu lijkt het erop dat deze traceerbaarheid er toch aankomt. Op LinkedIn meldt Fish Tales het volgende: “Nu is er goed nieuws! Vorige week is besloten dat deze verbeterde traceerbaarheid er toch gaat komen. Eerst wordt er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, gevolgd door een transitiefase om het daadwerkelijk in te voeren van 5 jaar. Een goed begin, maar wat ons betreft gaat dit niet snel genoeg! Informatie over visproducten is namelijk cruciaal om een duurzame keuze te kunnen maken, en zou de basis moeten zijn voor alle visproducten.”

Altijd op de hoogte blijven?