Vissers lanceren streekmerk Wiedenvis

Wiedenvis_foto Michel Verschoor_1

De beroepsbinnenvisserij en kleine kustvisserij doen veel meer dan de handel voorzien van wildgevangen paling, snoekbaars, kreeft en zeebaars. Volgens Albert Jan Maat, voorzitter van beroepsorganisatie NetViswerk, is er werk aan de winkel om de binnen- en kustvisserij te behouden. “Vissers moeten hun verhaal beter vertellen en de keten mag best wat meer betrokkenheid tonen.” Daarom is er een streekeigen keurmerk op komst: Wiedenvis.

We treffen Albert Jan Maat in Belt-Schutsloot in het waterrijke Overijsselse Wieden-Werribben. De oud CDA-Europarlementariër en huidig voorzitter van NetViswerk ontvangt Vismagazine op het bedrijf van rietteler en palingvisser Stefan Lok. Want voor een verhaal over vis en visserij (en een heuse primeur) moeten we toch echt eerst even het water op en dat kan nog net, zo vlak voor de gesloten vistijd van 1 september tot 1 december. Dus gaat het voor een korte fotosessie in een karakteristieke punter via smalle sloten met wuivend riet naar een van de wateren waar de fuiken staan.

Daar vertelt visser Lok dat de fuikenvisserij hier al sinds mensenheugenis onderdeel is van de lokale economie. “In 2019 bestond de lokale visserijvereniging honderd jaar en zelfs daarvoor waren vissers al verenigd in kleiner verband.” Hun aantal is echter danig gedecimeerd. Waren er begin twintigste eeuw nog rond de driehonderd beroepsvissers in deze streek, nu zijn er nog drie actieve beroepsvissers over. Die teruggang is ook landelijk te zien.

Meer weten over Wiedenvis? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 7-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement en betaal het eerste jaar €75,- ex btw.

Lees ook
Nieuwe vistechniek: de klapslof

Nieuwe vistechniek: de klapslof

Na het verbod op de pulsvisserij zijn vissers op zoek naar nieuwe vistechnieken. Een van die vissers is Jaap van der Vis van de TX-36. Hij vertelt aan dagblad Trouw over de klapslof.

MSC- en ASC-certificering voor Visspeciaalzaak Koning

MSC- en ASC-certificering voor Visspeciaalzaak Koning

Visspeciaalzaak Koning in Amstelveen is de 24ste ASC- en MSC-gecertificeerde viswinkel. Een belangrijke stap voor de Volendammer eigenaren Nico Schokker en Jan Tol. “Deze tijd maakt ons nog bewuster van keuzes die we kunnen maken. Wij willen hieraan bijdragen en consumenten de optie geven om te kiezen voor kwaliteit, voor gezond én voor duurzaam.”

Kritiek op Netflix documentaire Seaspiracy

Kritiek op Netflix documentaire Seaspiracy

Onlangs verscheen op Netflix de documentaire Seaspiracy. De documentaire gaat in op de negatieve gevolgen van de visserij op de oceanen. De documentaire is populair en staat in de top 10 van de streamingdienst. Maar uit verschillende hoeken is er kritiek.