Vismagazine 7 | september 2020

Vismagazine 7-2020

Dit nummer van Vismagazine heeft de thema's schaal- en schelpdieren en innovaties.

In deze editie

  • Viszaken kiezen voor duurzame vis
    ‘Ook in de toekomst een lekker visje eten’
  • De ambities van World of Oysters
    ‘Nederlandse oester op wereldkaart zetten’
  • Nederlands project verbindt wereld
    Gat in afsluitdijk helpt vispopulaties
  • Zeegevroren versus verse vis
    Voors en tegens: schol invriezen aan boord
  • Vissers lanceren streekmerk Wiedenvis
    Werken aan vis met een verhaal
  • Oesters uit Yerseke
    Oestervisser Jaap Pekaar over zijn ambacht
  • Broodje paling favoriet bij klant
    Verse vis eten bij het tankstation
  • ‘Belgen koken graag met schelpdieren’
    Vishandel met grensoverschrijdende klantkennis
  • Jansen Techniek heeft oplossingen
    Automatisering visbranche naar hoger plan

Rubrieken

  • SVO vakopleiding food
  • Nieuws In Beeld
  • Nieuws uit de branche
  • Column Johan Nooitgedagt
  • VNV-nieuws
  • Nederlands Visbureau
  • Financieel
  • Wetgeving
  • Rondvraag: innovatie
  • Boeken
In deze editie
Mogelijke stijging scholaanvoer door verbod op puls

Mogelijke stijging scholaanvoer door verbod op puls

Meer dan 1 miljoen ton volwassen schol in de Noordzee, maar de kottervloot ziet al jaren geen kans om het quotum optimaal te benutten. Volgens biologen bevindt de volwassen schol zich in het noordwestelijke deel van de Noordzee en daar vist de vloot niet. Het gevolg is onderbevissing van grote schol.

Voor en tegens van schol invriezen aan boord

Voor en tegens van schol invriezen aan boord

Dankzij het invriezen en opslaan van de vangst op zee is de pelagische vloot al decennialang succesvol. De kottersector, gericht op demersale vis, laat zich vooralsnog niet verleiden tot eenzelfde aanpak. Desalniettemin vinden er wel gesprekken plaats over de opties en de gevolgen van het wel of niet invriezen van schol aan boord.

Steeds meer visspeciaalzaken kiezen voor duurzame vis

Steeds meer visspeciaalzaken kiezen voor duurzame vis

Sinds vorig jaar richt Marine Stewardship Council (MSC) zich actief op de visspecialisten in Nederland. Reden is de toenemende vraag naar duurzame vis. Inmiddels zijn zeventien visspeciaalzaken MSC-gecertificeerd. Twee pioniers uit Amsterdam en Oss over hoe ze zich onderscheiden met duurzaam gevangen vis.

Jean Dhooge over ambities World of Oysters: ‘Nederlandse oester  op wereldkaart zetten’

Jean Dhooge over ambities World of Oysters: ‘Nederlandse oester op wereldkaart zetten’

Oester- en mosselbedrijf Dhooge heeft dit jaar in Yerseke hun nieuwe oestergroothandel, World of Oysters, geopend. In nauwe samenwerking met binnen- en buitenlandse oesterkwekers werken de gebroeders Dhooge daar aan hun missie: meer mensen aan de oesters krijgen.

Gat in afsluitdijk helpt vispopulaties

Gat in afsluitdijk helpt vispopulaties

Het aantal dammen en dijken neemt wereldwijd toe. Ze zorgen voor bescherming tegen hoogwater en zoetwaterreservoirs en worden preventief ingezet tegen klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Maar vroeg of laat leiden deze afsluitmaatregelen tot ecologische rampen. In Nederland is een slimme waterbouwkundige oplossing bedacht: de Vismigratierivier...

Overijsselse vissers lanceren streekmerk Wiedenvis

Overijsselse vissers lanceren streekmerk Wiedenvis

De beroepsbinnenvisserij en kleine kustvisserij doen veel meer dan de handel voorzien van wildgevangen paling, snoekbaars, kreeft en zeebaars. Volgens Albert Jan Maat, voorzitter van beroepsorganisatie NetViswerk, is er werk aan de winkel om de binnen- en kustvisserij te behouden.

Oesters uit Yerseke

Oesters uit Yerseke

Jaap Pekaar is oestervisser. Buiten het visseizoen helpt hij zijn vrouw en hun twee dochters in de oesterproeverij.

Verse vis eten bij het tankstation

Verse vis eten bij het tankstation

Een tankstation waar je verse vis kunt eten. In Nederland komt dat niet veel voor. Voor Avia Marees in Den Oever is het de gewoonste zaak van de wereld. Ze zitten dan ook praktisch naast de Afsluitdijk. Elke dag krijgen ze verse kibbeling van Viscentre ’t Wad.

‘Belgen koken graag met schelpdieren’

‘Belgen koken graag met schelpdieren’

Marijn en Mariëlle Zuidweg hebben tien jaar een goedlopende, exclusieve viswinkel in Knokke gehad, maar staan nu alweer zestien jaar met veel plezier op diverse plekken rondom Goes met hun ambulante handel. Daardoor kunnen ze de situatie in beide landen goed met elkaar vergelijken.

Jansen techniek heeft oplossingen in huis

Jansen techniek heeft oplossingen in huis

In de visverwerking valt nog een wereld te winnen als het om automatisering gaat. Strippen, schoonmaken, ontijsen, ontslijmen en fileren kan namelijk tegenwoordig ook aan machines overgelaten worden. Het Veluwse bedrijf Jansen Techniek heeft de oplossingen in huis.