WENR onderzoekt mogelijkheden commerciële rivierkreeftvisserij

Rivierkreeft_foto MIchel Verschoor 3

Foto: Michel Verschoor

De Amerikaanse rivierkreeft heeft zich ontwikkeld tot een ware plaag. Vangen en opeten is een vaak genoemde oplossing. Wageningen Environmental Research (WENR) onderzoekt of er een markt is voor de rivierkreeftvisserij en of er mogelijkheden zijn voor de diervoederindustrie?

In de Nederlandse wateren bevinden zich zeven soorten exotische rivierkreeft. Met name de rode- en de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft komen veelvuldig voor en veroorzaken veel schade aan het ecosysteem, waterkeringen en oevers. Er wordt op kleine schaal commercieel gevist op deze soort. Wageningen Environmental Research onderzoekt de mogelijkheden om deze visserij te opschalen en keek hiervoor naar de beroepsvissers, restaurants en waterschappen.

In 2020 schreef Michel Verschoor voor Vismagazine het artikel 'Kansrijke exotische verrassing' over de mogelijkheden voor de visserij op rivierkreeft 

Naar het artikel

Markt voor rivierkreeftvisserij?

“Met commerciële visserij wordt mogelijk meteen een oplossing gegenereerd voor de problemen die waterschappen ondervinden van de Amerikaanse rivierkreeften”, schrijven de onderzoekers in Nature. “Restaurants zien rivierkreeften als een mooi, maar ook een zeer bewerkelijk product. Zij kiezen derhalve veelal voor de inkoop van (geïmporteerde) gepelde rivierkreeften. Ze staan open voor in Nederland gevangen kreeften indien deze gepeld zijn, de prijs concurrerend is en er continuïteit in aanvoer is. Slechts een beperkte groep beroepsvissers vist momenteel gericht op rivierkreeft. Het ontbreken van een afzetmarkt en te lage opbrengsten vormen een belemmering. Beroepsvissers zijn matig positief gestemd over de potentie van groot worden van deze tak van visserij. Vooral het verdienmodel groothandel spreekt hen aan. Waterschappen zien beperkt draagvlak voor het inzetten van beroepsvissers, zij hebben meer draagvlak voor het handelingsperspectief waarbij hogere dichtheden van inheemse predatoren als natuurlijke vijand van de rivierkreeften worden ingezet. De verwachting is dat de markt voor verse rivierkreeft klein zal blijven, qua marktaandeel lijken er vooral kansen te liggen voor bewerkte rivierkreeft (gepeld, ingevroren). Dat vraagt om de opzet van een pel-industrie.”

Diervoeders

Vanwege de schade die de rivierkreeften aanrichten bestrijden veel waterschappen invasieve exoot. Wageningen Environmental Research onderzoekt samen met Zetadec of de gevangen rivierkreeften gebruikt kunnen worden voor diervoeders. Hierbij kijken de onderzoekers welke nutriënten- en energie-inhoud nodigzijn en of kreeftenmeel economisch rendabel is.

Bron: Nature

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Vissers reageren op tegemoetkoming ministerie

Vissers reageren op tegemoetkoming ministerie

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kondigde 15 november dat ook de visserijsector steun krijgt vanwege de hoge brandstofkosten. In een reactie noemt de Nederlandse Vissersbond een eerste stap, want de tegemoetkoming is de laag.

Nog meer obstakels

Nog meer obstakels

Dat het op zee voor de vissers steeds drukker gaat worden stond al een tijdje vast. Ook de badgast op het Noordzeestrand zal het niet zijn ontgaan dat de windmolens werkelijk overal staan. Er is echter ook een toename van een druk scheepvaartverkeer geconcentreerd op kleinere gebieden.

Financiële steun voor visserijsector

Financiële steun voor visserijsector

Vanwege de sterk gestegen bedrijfskosten komt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met een speciale financiële tegemoetkoming voor vissers. Er geldt een maximum van 30.000 euro per ondernemer. Dit bedrag wordt verspreid over drie jaar. Vissers kunnen de regeling naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 aanvragen.