Werken in de viswinkel tijdens hittegolf

Temperatuur_Gerd Altmann via pixabay

Foto: Gerd Altman/Pixabay

Volgens meteorologen lopen de temperaturen deze week hoog op en krijgen we waarschijnlijk te maken met een hittegolf. Ook vishandelaren moeten hier rekening mee houden. Welke maatregelen kan de visspecialist nemen?

Meteoroloog Reinier van den Berg vertelt aan RTL Nieuws dat vanaf 9 augustus de temperaturen op gaan lopen.  Waarschijnlijk de start van de eerste hittegolf van dit jaar.  Hiervoor activeerde het RIVM tijdens de hete zomer van 2018 het Nationaal Hitteplan. Dat is opnieuw actueel. Ook visspecialisten moeten goed letten op de arbeidsomstandigheden tijdens dit warme weer.

Effect hoge temperatuur

Door te hoge temperaturen verslapt de concentratie, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Om op een gezonde manier te kunnen blijven werken bij hoge buitentemperaturen is het nodig om maatregelen te nemen. Het platform Veilig en Gezond heeft een speciale factsheet hiervoor opgesteld.

In deze factsheet worden kort de belangrijkste aandachtspunten weergegeven om risico’s te verkleinen. Let vooral op medewerkers die extra risico lopen bij hitte, zoals zwangere vrouwen en medewerkers met hartproblemen.

Tips en tricks

  • Houd het gebouw zo koel en droog mogelijk.
  • Zet apparatuur en verlichting waar mogelijk uit.
  • Beperk het gebruik van water voor de schoonmaak (luchtvochtigheid) en plan dit op momenten waarop dit zo min mogelijk hindert.
  • Ventileer zo veel mogelijk als de temperatuur en vochtigheid buiten laag zijn (met name nachtventilatie gebruiken).
  • Houd de zon buiten: gebruik buitenzonwering, of plak anders warmte werende folie op (dak)ramen. Koel het dak met watersproeiers.
  • Zet (tijdelijke) koeling/ventilatie in.

Tips voor ondernemers

  • Verschuif indien mogelijk werktijden naar de koelste periodes. Plan inspannend werk tijdens de koelste periodes of stel het werk zo mogelijk uit.
  • Verdeel belastend werk over meerdere personen en wissel vaker af.
  • Wissel werk in warmte af met werkzaamheden in een koelere omgeving en met extra pauzes.

Tips voor medewerkers

  • Verstrek koel water naar behoefte (eventueel waterijs) en stimuleer medewerkers om iedere 15 tot 20 minuten te drinken (HACCP-tip: beker met spitse bodem zodat werknemers hun beker niet overal neer kunnen zetten).
  • Gebruik lichte en luchtige werkkleding en vervang deze vaker.

Benieuwd naar welke technische maatregelen kunt nemen voor klimaatbeheersing? Bekijk dan de factsheet op de website van Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf, wat ook van toepassing is op viswinkels.

Lees ook
Een feestelijk jaar!

Een feestelijk jaar!

De Vereniging Nederlandse Visspecialisten bestaat dit jaar 40 jaar. Een heuglijk feit, waar we dan ook best trots op zijn. En om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan, hebben wij dit jaar meerdere feestelijkheden op de agenda staan.

‘Van medewerker tot leidinggevende’

‘Van medewerker tot leidinggevende’

Collega’s Paul Groes en Bart Obdam volgden samen de mbo-opleiding Visspecialist bij SVO vakopleiding food en rondden vorig jaar de opleiding Bedrijfsleider vers af. Paul runt nu met zijn vader Fikke’s Vishoek in Blokker, met Bart als onmisbare rechterhand.

Een druk najaar

Een druk najaar

Dit najaar staat er weer van alles op de planning van het Nederlands visbureau. Verschillende beurzen, een onderzoek naar visconsumptie en een school voor vis.