Vismagazine 5 | juni 2021

Vismagazine 5-2021

De thema's van dit nummer van Vismagazine zijn haring en routing/interieur. Vismagazine 5-2021 verschijnt 29 juni. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

  • ‘Geen concessies aan kwaliteit’
    Hollandse haringverkopers over seizoensstart
  • Vis met een rijke historie
    Bloeitijd haringvisserij al in 17e eeuw
  • ‘De meest verse vis komt van dichtbij’
    Visverkoop verandert, visafslagen nog overeind
  • Havenzicht houdt eigen haringtest
    Veel reuring rondom haring
  • ‘Klanten genieten van alle beleving’
    Van Oursouw verruilt zithoek voor open keuken
  • Iedere dag met glimlach aan het werk
    Jan Bootsman weet te relativeren
  • Vrijheid en vertrouwen
    Omgaan met millennials en generatie Z

Rubrieken

  • SVO vakopleiding food
  • Nieuws uit de branche
  • Column Johan Nooitgedagt
  • Nederlands Visbureau
  • VNV-nieuws
  • Financieel
  • Wetgeving
  • Bedrijvengids
  • Rondvraag: routing/interieur
  • Boeken
In deze editie
Hollandse haringverkopers over seizoensstart

Hollandse haringverkopers over seizoensstart

Een koel en wat bewolkt voorjaar heeft voor een kalme start van de productie van de Hollandse Nieuwe gezorgd. Maar sinds eind mei draaiden visfabrieken in Denemarken en Noorwegen op volle toeren om Nederland vanaf 16 juni weer te voorzien van voldoende maatjesharing. Vanwege de Brexit komt de meeste haring voor de Hollandse Nieuwe uit de Noorse zone.

Haring heeft een rijke historie

Haring heeft een rijke historie

Het vissen op haring is al eeuwenoud. De bloeitijd van de Nederlandse haringvisserij was al in eerste helft van de 17e eeuw en sindsdien is er veel veranderd. Inmiddels wordt de haring voor de Hollandse Nieuwe gevangen door Deense en Noorse schepen. Nederlandse bedrijven staan nog wel aan het roer van de handel en verwerking. Terugblik op de rijke historie...

Visverkoop verandert, visafslagen nog overeind

Visverkoop verandert, visafslagen nog overeind

Binnenkort valt het doek voor de Zeeuwse visafslag Breskens. Elders lieten vissers en vishandelaren de klokverkoop voor garnalen en mosselen al los. De Nederlandse kottervloot beleeft intussen onzekere tijden. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het voortbestaan van de Nederlandse visafslagen, voor de (groot)handel en verkoop?

Havenzicht houdt eigen haringtest

Havenzicht houdt eigen haringtest

Stevie Wijnings en Bram de Vos openden negen jaar geleden hun eerste viswinkel: Havenzicht in Etten-Leur. Inmiddels hebben ze drie winkels: twee in Etten-Leur en één in Breda. Haring staat bij al deze viszaken centraal. Dit jaar houden ze voor het tweede achtereenvolgende jaar een eigen haringtest onder hun klanten. Dat levert interessante informatie...

Visspecialiteitenzaak Van Oursouw verruilt zithoek voor luxe open keuken

Visspecialiteitenzaak Van Oursouw verruilt zithoek voor luxe open keuken

Van kleine winkel tot topzaak. Frans en Colinda van Oursouw en zoon Bram hebben iets bijzonders neergezet. Hun visspecialiteitenzaak Van Oursouw in Tilburg straalt luxe uit en biedt een uitgebreid assortiment van verse Vis en traiteursproducten aan. De nieuwe, luxe open keuken in de winkel maakt het geheel compleet.

Jan Bootsman weet door tegenslagen te relativeren

Jan Bootsman weet door tegenslagen te relativeren

Hij heeft geen speciale manier van koelen of ontdooien. Volendammer vishandelaar Jan Bootsman bepaalt de keuze van zijn haring zelf. “Een haring moet lekker vet zijn, goed smaken en fijn aanvoelen; dan vinden de klanten hem ook lekker”. De ambulante visverkoper staat vooral in Almere en was in 2019 de provinciale winnaar van Flevoland in de nationale...

Haringfeest

Haringfeest

“Dit wordt een vet haringnummer”, schreef redactiecoördinator Bianca Roemaat in een mail over dit nummer. En zo is het; het is tijd voor een feestje (dat kunnen we allemaal wel gebruiken) en met dit nummer vieren we de haring.

Nieuwe Visculinair over Hollandse Nieuwe en BBQ

Nieuwe Visculinair over Hollandse Nieuwe en BBQ

De nieuwe Visculinair zomereditie is uit. Een uitgave boordevol tips en inspiratie. Natuurlijk alle aandacht voor het paradepaardje Hollandse Nieuwe en de vis van de maanden juli en augustus.

Wetswijzigingen per 1 juli

Wetswijzigingen per 1 juli

We zijn alweer bijna halverwege 2021. Wetgeving is constant aan wijziging onderhevig. Per 1 juli zullen er weer verschillende wijzigingen van kracht worden. Drie belangrijke wetswijzigingen vat ik hieronder kort samen.

Visspecialist blinkt uit in diversiteit

Visspecialist blinkt uit in diversiteit

Een standaard viswinkel bestaat niet meer. Tenminste, qua uiterlijk. Hoge kwaliteit, hygiëne, specialiteiten en beleving zijn de nieuwe standaards. Daarin kunnen zowel de winkelbouwers en -inrichters als de visspecialisten zich uitleven. “Elke ondernemer en elk winkelpand zijn anders. Die kenmerken kun je benutten.”