Vismagazine 9 | December 2019

Vismagazine 9-2019

In deze editie

  • Dit zijn de trends in 2020
    Gezond, vegan, online en de wereldkeuken.
  • Jaarlijkse conferentie Visfederatie
    ‘De enige mogelijkheid tot groei ligt in zee’.
  • Visserij-educatiecentrum in Zweden
    Draagvlak creëren bij jongeren.
  • MSC-certificering is best eenvoudig
    Jan van Keulen dedicated voor de visspecialist.
  • Reinita en Niels van VIS. Nootdorp:
    Samenwerking met supermarkten mooie kans.
  • Familiebedrijf Gerina’s Vishandel
    Met hart en ziel gekozen voor ambulant.
  • Steven Adolf schrijft boek over tonijn
    De wondere wereld van de wicked tuna.
  • Visbar Amsterdam omarmt lokale vis
    Bijvangst vast op menu The Good Companion.
  • Hoger in Google met linkbuilding
    Maak je website beter vindbaar in zoekmachine.
  • Weinig zicht op risico’s in voeding
    Nieuwe voedselcrises liggen op de loer.

En de rubrieken

  • Column Johan Nooitgedagt
  • Nieuws in Beeld
  • Nieuws uit de branche
  • Nederlands Visbureau
  • VNV-nieuws
  • Wetgeving
  • Financieel
  • Rondvraag: industrie
  • Boeken
In deze editie
Hoger in Google met linkbuilding

Hoger in Google met linkbuilding

Hoe fijn zou het zijn als jouw website hoog scoort in Google. Om dat te bereiken kun je volgens de deskundigen anno 2019 niet om linkbuilding heen. Linkbuilding maakt je website beter vindbaar in de zoekmachine en zorgt ervoor dat Google je website als waardevol en relevant beschouwt.

UK-205 vol noviteiten

UK-205 vol noviteiten

De in november in de vaart gebrachte twinrigger UK-205 ‘Spes Nova’ van Ekofish uit Urk zit boordevol noviteiten die het schip ook gedurende ongunstige economische tijden rendabel weten te houden. Tijdens de bouw van het schip is er volop aandacht geschonken aan het terugbrengen van het energieverbruik en een optimale verwerking van de vangst.

Martin Scholten tijdens conferentie Visfederatie:  ‘De enige mogelijkheid tot groei ligt in zee’

Martin Scholten tijdens conferentie Visfederatie:  ‘De enige mogelijkheid tot groei ligt in zee’

Op 5 november vond de jaarlijkse conferentie van de Visfederatie plaats in Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen. De goedbezochte bijeenkomst stond in het teken van de circulaire economie.

Draagvlak creëren bij jongeren voor vis

Draagvlak creëren bij jongeren voor vis

In Zweden ligt de visserij, net als in Nederland, onder een vergrootglas en dat heeft geleid tot de start van een educatiecentrum ten einde het werkelijke verhaal te brengen. Behalve rondleidingen en kookcursussen biedt het in Göteborg gevestigde centrum ook trainingen aan werknemers uit de vissector.

Reinita en Niels van VIS. Nootdorp: ‘Samenwerking met supermarkten een supergave kans’

Reinita en Niels van VIS. Nootdorp: ‘Samenwerking met supermarkten een supergave kans’

Hoe leuk is het, als twee jonge visondernemers allebei afkomstig zijn uit een visfamilie en elkaar leerden kennen tijdens een visuitje, samen een bedrijf overnemen? Dat is het verhaal van Reinita en Niels van de Coterlet-Heijnen van viswinkel VIS. in Nootdorp.

Familiebedrijf Gerina's vishandel in Deventer ' Met hart en ziel gekozen voor ambulant'

Familiebedrijf Gerina's vishandel in Deventer ' Met hart en ziel gekozen voor ambulant'

“Ik ga met plezier werken. Ik zet mijn wagen neer en de pan aan en ga schik maken met de mensen: dat is het marktleven. We maken eerst ons werk af en kijken ook niet naar de uren. Dat vinden we ook helemaal niet erg. Voor mensen van buiten de markt kan dat heel vreemd zijn.”

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Het begon met fish and chips maar inmiddels is de kaart van visbar The Good Companion in Amsterdam flink uitgebreid. Lokale, duurzame en dagverse vis is het uitgangspunt voor ondernemers Niek van den Hoven en Enno Massaro Naast vis uit de Noordzee staat er standaard bijvangst op het menu. Via evenementen maken gasten kennis met de visbar.

Welkom in de wondere wereld van de wicked tuna

Welkom in de wondere wereld van de wicked tuna

Sinds hij in de jaren ’90 in Spanje woonde en zag hoe de blauwvintonijnen daar op traditionele manier gevangen werden, heeft de tonijn econoom en journalist Steven Adolf niet meer losgelaten. Onlangs verscheen zijn boek ‘Tuna Wars’ over mooie maar zeker ook de minder mooie kanten van de tonijnvangst

MSC investeert in de visspecialist

MSC investeert in de visspecialist

Op de Visbeurs in Spakenburg konden mensen al kennis maken met Jan van Keulen, die sinds de zomer voor MSC werkt. Zijn missie is om visspecialisten die kiezen voor duurzaamheid te ondersteunen en zorgen dat MSC een positief onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. De administratie en regels om aan de MSC standaard te voldoen zijn eenvoudiger gemaakt...

Nieuwe voedselcrises liggen op de loer - Te weinig zicht op opkomende risico’s

Nieuwe voedselcrises liggen op de loer - Te weinig zicht op opkomende risico’s

In 2017 werd de voedselindustrie volledig overvallen door de fipronilcrisis, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg. Als we niet meer doen om zulke nieuwe voedselveiligheidsrisico’s in beeld te krijgen, zullen we vaker voor zulke nare verrassingen komen te staan, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.