Arnhemse viswinkel De Zilte Zeemeermin ASC en MSC gecertificeerd

De Zilte Zeemeermin_Foto MSC

Foto: MSC

Viswinkel De Zilte Zeemeermin in Arnhem mag officieel het ASC en MSC-keurmerk voeren. Eigenaren Wiebe en Luuk de Haan, landelijk bekend als 'de visbroertjes', hebben een enorme passie voor vis en samen ruim 25 jaar ervaring in het vakgebied.

Ze hebben met succes het traject doorlopen. Diverse vissoorten in zijn assortiment zijn aantoonbaar duurzaam. Luuk de Haan: “Juist deze tijd vraagt om duurzame keuzes voor de toekomst”. Hij is blij dat het certificeringstraject succesvol is afgerond. “Ik wil vooroplopen als visspecialist, de consument die steeds vaker kiest voor duurzaam gevangen vis kan vanaf nu terecht in onze viswinkel in de Steenstraat.” Hij vervolgt: “Deze tijd maakt ons nog bewuster van keuzes die we kunnen maken. Vandaar ook zijn oproep: “Kies bewust en kies duurzaam.”

Certificeringsproces

Het certificeringsproces is beoordeeld door de onafhankelijke groepscertificaathouder DuraCert. MSC staat bekend als ’s werelds meest betrouwbare en breed erkende standaard voor duurzame wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren. De drie principes van de MSC Visserij Standaard zijn: gezonde visbestanden, minimale effecten op het mariene ecosysteem en een effectief beheer.

MSC-visspecialisten in Nederland

MSC kiest er bewust voor om extra aandacht te geven aan de visspecialist. Jan van Keulen, commercial manager van MSC legt het uit: "Juist de visspecialist heeft kennis van vis en kan goed uitleggen wat duurzame vis is." Door toenemende vraag naar duurzame vis vanuit de consument is MSC bezig met het realiseren van een landelijk netwerk van gecertificeerde visspecialisten, die voorop willen lopen in deze trend. Deze worden door MSC ondersteund met beeldmateriaal, marketingmateriaal, en mooie promotiecampagnes voor duurzame vis. "Uiteraard zijn wij heel blij met de keuze van Luuk en Wiebe om zich te laten certificeren. Deze ras ondernemers lopen voorop! Wat we ook enorm waarderen is hun eigentijdse stijl van communiceren. Inmiddels hebben we al 20 gecertificeerde vis specialisten, Ik verwacht dat andere vis specialisten snel zullen volgen."

Bewuste Visweek

Dat de ASC en MSC-certificering precies valt in de landelijke Bewuste Visweek is mooi meegenomen. De Bewuste Visweek is een initiatief van het Aquaculture Stewardship Council (ASC) en het Marine Stewardship Council (MSC) en wordt alweer voor de achtste keer georganiseerd voor onder meer visleveranciers, visspecialisten, A-merken en foodketens. De vis specialisten worden door ASC en MSC extra ondersteund. Tijdens de Bewuste Visweek is het educatief kinderboekje ‘De held van de vissen’ gratis verkrijgbaar bij gecertificeerde viswinkel in heel Nederland.

Traceerbaar van bron tot bord

Op dit moment zijn in ongeveer 70 landen meer dan 38.000 producten met MSC-keurmerk verkrijgbaar, afkomstig van 370 visserijen. Het MSC-keurmerk borgt de traceerbaarheid hiervan van oceaan tot op het bord. Die ketentransparantie is ook van belang voor de visspecialist en de consument. De consument die het bekende MSC- keurmerk ziet kan erop vertrouwen dat zijn vis ook echt uit een duurzame visserij komt.

In 2018 bezocht de redactie van Vismagazine De Visbroertjes. Lees de reporatge terug in Vismagazine 1-2018.

Lees ook
Visspecialiteitenzaak Van Oursouw verruilt zithoek voor luxe open keuken

Visspecialiteitenzaak Van Oursouw verruilt zithoek voor luxe open keuken

Van kleine winkel tot topzaak. Frans en Colinda van Oursouw en zoon Bram hebben iets bijzonders neergezet. Hun visspecialiteitenzaak Van Oursouw in Tilburg straalt luxe uit en biedt een uitgebreid assortiment van verse Vis en traiteursproducten aan. De nieuwe, luxe open keuken in de winkel maakt het geheel compleet.

Havenzicht houdt eigen haringtest

Havenzicht houdt eigen haringtest

Stevie Wijnings en Bram de Vos openden negen jaar geleden hun eerste viswinkel: Havenzicht in Etten-Leur. Inmiddels hebben ze drie winkels: twee in Etten-Leur en één in Breda. Haring staat bij al deze viszaken centraal. Dit jaar houden ze voor het tweede achtereenvolgende jaar een eigen haringtest onder hun klanten. Dat levert interessante informatie...

Bedrijfsleider neemt Zee op Tafel over

Bedrijfsleider neemt Zee op Tafel over

Hij begon zijn loopbaan als chef maar verruilde de horeca voor de visbranche. Na jarenlang als kok en achtereenvolgens als bedrijfsleider te hebben gewerkt, is Merijn Bus sinds het voorjaar van 2021 eigenaar van Zee op Tafel in Den Haag. Een viswinkel met restaurantfunctie waar hij zich als een vis in het water voelt. Zijn eerste prioriteit als ondernemer...