Kabeljauw gedijt goed bij kunstriffen windpark Borssele 1&2

24 april 2023 Pixabay

Kabeljauwen zijn regelmatig te vinden bij de kunstriffen bij windpark Borssele 1&2 voor de Zeeuwse kust. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Marine Research op basis van onderzoek naar de bewegingen van kabeljauw. Kreeften lijken minder enthousiast.

In de windparken Borssele 1&2 bevinden zich vier kunstriffen. Hiermee willen windparkontwikkelaar Ørsted en partner De Rijke Noordzee bijdragen aan de biodiversiteit. “Het is belangrijk dat offshore windenergie en ecologie hand in hand gaan”, aldus Ruben Dijkstra, Managing Director Ørsted Benelux. “Het is mooi om te zien dat de resultaten van ons biodiversiteitsproject in het windpark Borssele 1&2 veelbelovend zijn.”

Onderzoek

Onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) onderzochten het gedrag van kabeljauwen en kreeften bij de kunstriffen in het windpark. “We willen weten welke rol deze kunstmatige riffen spelen voor onze doelsoorten kabeljauw en Europese zeekreeft”, zeggen onderzoekers Benoît Bergès en Marcel Rozemeijer op de website van WMR. “Op die manier kunnen we uiteindelijk advies geven over het optimaliseren van deze impulsen voor de lokale biodiversiteit.”

Kabeljauw

45 Atlantische kabeljauwen, een sleutelsoort voor het functioneren van het plaatselijk ecosysteem, werden in juli 2021 voorzien van akoestische zenders om de bewegingen te volgen. Deze zenders haalden de onderzoekers in mei 2022 terug om de data te verzamelen. Uit deze data blijkt dat de kabeljauwen zich voelen aangetrokken tot het rif en graag in de omgeving verblijven.

Europese zeekreeft

Daarnaast kregen ook 12 Europese zeekreeften een zender. Volgens de onderzoekers verlieten de meeste kreeften binnen een dag het gebied. Slechts een enkele kreeft bleef een paar dagen bij het rif, maar ook deze vertrok uiteindelijk. Wel bewogen de kreeften langzamer bij het rif. Mogelijk waren ze aan het foerageren.

Vervolg

In mei 2022 zijn nogmaals 19 kabeljauwen en 12 kreeften voorzien van nieuwe zenders. Deze data zijn begin 2023 opgehaald en worden momenteel geanalyseerd. Het onderzoek loopt nog tot eind 2023

Bron: Wageningen Marine Research

Altijd op de hoogte blijven?