Masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie

10 januari 2022 Redactie Vismagazine

De Masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie start 27 januari. Deze serie van lezingen is een project dat practor Geert Hoekstra vanuit het practoraat Visserij, innovatie en ondernemerschap van ROC Friese Poort met Wageningen University & Research en partners is aangegaan. 

Het voedsel uit zee of gekweekt in water op land is onmisbaar voor de wereldwijde voedselvoorziening. De zogenoemde 'blue foods' bieden enorme potentie om de wereldbevolking van gezonde voeding met lagere footprint te voorzien.

Blauw voedsel

De Nederlandse vissector (visserij, aquacultuur en verwerking/handel) speelt een belangrijke rol in de internationale en met name in de Europese markt van blauw voedsel voor menselijke consumptie. De vraag naar gezonde en duurzaam verantwoord geproduceerd blauw voedsel stijgt volgens berekeningen vanuit de wetenschap. Ondanks die stijgende vraag zijn er ook uitdagingen (ruimtegebrek Noordzee, klimaatverandering, veranderd consumentengedrag, Europees beleid, voldoende gekwalificeerd personeel etc.). Kansen liggen in de eiwittransitie, digitalisering, circulariteit en opkomende (inktvis, rode mul o.a.) of soorten lager in het voedselweb (algen, schelp- en/of schaaldieren).

Voedselwinning op zee (visserij en aquacultuur) gaat steeds meer samen met andere gebruikers zoals energieopwekking, zeevervoer, kusttoerisme, scheepsbouw en natuurgebieden. Alle activiteiten op zee worden de blauwe economie genoemd.

Versterking van groen en blauw onderwijs

Naast de Masterclass komt er een uitwisseling tussen jonge boeren en jonge vissers/visverwerkers. Juist de agrarische sector (groen) heeft veel gemeenschappelijke uitdagingen met de vissector (blauw). Denk bijvoorbeeld aan de politieke vragen rondom ruimtelijke ordening. Op het land worden boerderijen uit- of opgekocht om te wijken voor natuur of bouwbestemming. Op de Noordzee moeten vissers wijken voor natuur of windenergie.

Een ander gezamenlijk thema is de verduurzaming die wordt gezocht in waterstof. Tractor op waterstof maar ook visserschepen zoeken het in oplossingen van waterstof of emissiearm varen. En vanuit de Brusselse Green Deal worden zowel het Gemeenschappelijk landbouw- en visserijbeleid hervormd naar meer biologisch, minder emissie-uitstoot en transparantie van herkomst voedsel. In het voorjaar van 2022 oragniseren het NAJK, AgroFoodCluster en het Young Seafood Leadership een uitwisseling tussen groen en blauw voor de jonge talenten met interessante sprekers.

Meer informatie over deze masterclass van Wageningen University & Research (WUR) en ROC Friese Poort is te vinden in deze digitale flyer.

Zomer 2021 installeerde ROC Friese Poort in Urk Geert Hoekstra als practor Visserij, Innovatie en Ondernemerschap. Als een soort ‘boegbeeld’ en inspirator gaat Hoekstra samen met studenten en collega’s bijdragen aan een toekomstbestendige maritieme- en visserijsector. Lees hier het interview uit Vismagazine 6-2021.

Altijd op de hoogte blijven?