Visbranche in de media - week 20

20 mei 2022 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand/Unsplash

Nog meer windmolens op zee, de mosselzaadinvanginstallaties in Zeeland en een interview met visser Jan de Boer, die na 34 jaar besloot om te stoppen. Wat kwam er deze week over de visbranche voorbij in andere media?

Krapte arbeidsmarkt
Deze week was er veel nieuws over de krapte op de arbeidsmarkt. Er is een overvloed aan vacatures, terwijl er te weinig werknemers zijn melden onder andere NOSRTL NieuwsNRC en AD. Op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek staan alle cijfers.

Windmolens
“Meer windmolens op Noordzee is desastreus voor vissers”, zegt Geert Meun, directeur VisNed tegen Omroep Flevoland over de plannen van Nederland, België, Denemarken en Duitsland om in 2050 nog meer windenergie op zee op te wekken. Een toename van 60 procent volgens Meun, waardoor de visserij nog meer gesaneerd moet worden.

Gerookte zalm
Tubantia spreekt de 55-jarige Jeroen Jordaan uit Enschede, eigenaar van Bawykov. Zijn ambachtelijk gerookte zalm staat bij steeds meer restaurants op de kaart. “Deze zalm smelt op je tong.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Mosselzaadinvanginstallaties
In PZC een artikel over de mosselzaadinvanginstallaties (mzi’s)in Zeeland. “Lange touwen en netten: het was de redding van de mosselsector, maar de ontwikkeling gaat met vallen en opstaan.”

Kapitein Jack
Omroep West bezoekt Viszaak Kapitein Jack. Onlangs opende het familiebedrijf een tweede filiaal bij Station Hollands Spoor. “Belangrijke spil is de praatgrage eigenaar Jack Biekram. Hij is een lokale bekendheid. En niet alleen vanwege zijn vis. Wat is het geheim van deze zaak?”

Interview oud-visser
“Vroeger was de zee van de visserman”, kopt NRC. Aan het woord komt Jan de Boer, die na 34 jaar besloot om te stoppen als visser vanwege de regeltjes, de windparken en de dure diesel. “„Het was een heel chill leven. Vooral als het mooi weer was.”

 

 

Altijd op de hoogte blijven?