'Wij kiezen bewust voor de visspecialist

Van de Fant_foto Henk Riswick_1

Foto: Henk Riswick

Ooit begonnen ze met vis roken als hobby, naast hun werk in de scholfileerderij van hun vader. Inmiddels staan de Jongens van de Fant landelijk bekend om hun gerookte zalm. Sinds de uitbreiding met een extra pand maakt zalm 60 procent van de productie uit. Het bedrijf op Urk bestaat uit een groothandel, een rokerij met verwerking en een winkel.

Het bedrijf van de Jongens van de Fant, de broers Harm, Gerrit en Frans Post, is gevestigd op het bedrijventerrein van Urk. Het bestaat uit een groothandel, rokerij met verwerking en een viswinkel. Die winkel is hun visitekaartje: ze verkopen er een volledig assortiment verse en gebakken vis, elke maandag en vrijdag gekocht op de afslag door oudste broer Harm. Plus hun zelfgerookte producten, zoals paling en makreel, die ze nog ouderwets roken in een rookton achter hun bedrijf. Maar bovenal met zalm, hun hoofdproduct.

Op het bedrijventerrein van Urk, waar hun bedrijf gevestigd is, wordt elke zalmzijde en zalmmoot ambachtelijk gerookt, onder meer boven beukenhout. “De rest van de houtsoorten die we gebruiken zijn het geheim van ‘de smid’ want die zijn bepalend voor de smaak.” Met die smaak is de familie al sinds jaar en dag bezig, aldus Frans Post, de jongste van de drie broers. “We verbeteren de smaak nog steeds en daar zijn we trots op.”

Vier jaar geleden kochten de broers het naastgelegen pand. Daar werd de zalmrokerij en de verwerking gevestigd. “We zijn toen ook begonnen met koud gerookte zalm,” vertelt de jongste Post-broer. “Voorheen hadden we alleen warm gerookte zalm.”

Meer weten? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 2-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw.

Lees ook
Gebruik de poster over de herkomst van vis

Gebruik de poster over de herkomst van vis

Europese regelgeving vereist dat de consument door de vishandelaar geïnformeerd wordt over de herkomst van de vis die te koop wordt aangeboden. Nieuwsberichten ter zake zorgen ervoor dat deze kwestie top of mind werd bij alle visdetaillisten.

Maaltijden in trek

Maaltijden in trek

Wetenschap, techniek, vaardigheden, grondstoffen, goede smaak en liefde voor het vak: ziehier een aantal ingrediënten voor een goed gerecht. Mét de goede nasmaak van gezond en duurzaam. Visverkopers bereiden vaker maaltijden en daar komt meer bij kijken dan een recept.

Slow gerookte zalm bij Jongens van de Fant

Slow gerookte zalm bij Jongens van de Fant

Ooit begonnen ze met vis roken als hobby, naast hun werk in de scholfileerderij van hun vader. Inmiddels staan de Jongens van de Fant landelijk bekend om hun gerookte zalm. Sinds de uitbreiding met een extra pand maakt zalm 60 procent van de productie uit. Het bedrijf op Urk bestaat uit een groothandel, een rokerij met verwerking en een winkel.