De zomeroesters zijn klaar voor consumptie. Dat maakt de Nederlandse Oestervereniging bekend. Deze oester is een creuse en een 100% Zeeuwse oester die op tafels groeit in de voedselrijke Oosterschelde.

Door de innovatieve kweekmethode op tafels in de Oosterschelde zijn zomeroesters eerder consumptierijp dan de oesters die op de bodem van de Oosterschelde en Grevelingen groeien. Traditioneel begint het oesterseizoen half september. De zomer- of tafeloester wordt daadwerkelijk op tafels gekweekt. Omdat deze oesters zich in het bovenste gedeelte van de waterkolom bevinden krijgen ze eerder voeding dan de bodemoester en zijn ze ook vroeger in het seizoen volgroeid tot consumptierijpe oester.

Kweekmethode

De oesterkwekers hanteren sinds een aantal jaar deze nieuwe kweekmethode . De oesters hebben een fijne zilte smaak vanwege het voedselaanbod en temperatuur van het water in de Oosterschelde. Na de oogst worden de zomeroesters bewaard in de Oesterputten in Yerseke. Deze putten staan in verbinding met de Oosterschelde via sluizen, waardoor de zomeroesters in vers zeewater worden bewaard.

“Onze oesterkwekers zorgen voor een op en top versproduct. Wat vandaag uit het water komt, ligt morgen op je bord, of in de winkel. De zomeroester is een echte delicatesse én we zijn er trots op dat deze kweekmethode succesvol is”, vertelt Kees van Beveren namens de Nederlands Oestervereniging. “Gelukkig zijn de restaurants weer geopend en voor wie thuis blijft deze zomer, hebben we een recepten ontwikkeld waarmee je toch in vakantiesferen komt. De consument zal versteld staan wat er allemaal kan met een rauwe oester. En niet te vergeten, hij is ook heerlijk op de BBQ.”

Promotie

Om de consument te inspireren startte de Nederlandse Oestervereniging21 juni met een campagne op Facebook en Instagram waarbij recepten voorbijkomen voor zomerse borrel, etentje of barbecue. De recepten zijn gemaakt met ingrediënten uit vijf populaire vakantielanden: Spanje, Portugal, Griekenland, Frankrijk, Italië en tot slot is er ook een heerlijke Zeeuwse bereiding.

Altijd op de hoogte blijven?