Het tij mee

Vismagazine inhoud Vis 6-2022

Mosselen lijken te profiteren van het tij om minder vlees en meer vis en planten te eten. De schelpdieren stonden onlangs ook bovenaan het lijstje in dagblad Trouw als het gaat om voeding met een lage klimaatimpact. Veel lager dan vlees en ook lager dan sommige vleesvervangers.

“Vergeleken met veeteelt is de CO2-productie van mosselteelt vrijwel nihil. Mosselen zijn vetarm, eiwitrijk en hartstikke gezond. Het advies is minder vlees en meer zeeproducten te eten. Mosselen passen helemaal bij die trend”, aldus OOS-adviseur Eric Wakkee. Het bedrijf heeft op eigen initiatief een Semi-submersible Mussel Farm (SMF) ontworpen.

Caroline Verwijs van mosselproducent Krijn Verwijs ziet de voordelen van mosselen ook en zegt in de rondvraag over mosselen: “Ondanks de trends van vega en vegan zullen we nooit helemaal plantbased gaan eten. En mosselen zijn een fantastisch eiwitrijk alternatief dat perfect past in het dieet van de moderne mens. Mosselen zijn daarnaast ontzettend duurzaam. Zij hebben geen extra voeding nodig, want ze groeien uit zichzelf. Ze vangen CO2 af voor de vorming van hun schelp. Dat past helemaal in de Green Deal van de EU.”

Naast mosselen stonden ook andere Noordzeeproducten hoog op die lijst van Trouw. Haring, makreel en kabeljauw (of liever nog: wijting) kwamen ook positief naar voren. Koren op de molen van Marinke van Katwijk van vis-deli Van Katwijk op de Amsterdamse Lindengracht. Het overgrote deel van de verse vis bij Van Katwijk is namelijk Noordzeevis, want: “vis hoort niet te vliegen”. En Noordzeevis kan voor elke portemonnee is de overtuiging van Marinke. Ze verkoopt bijvoorbeeld pieterman, een relatief onbekende maar snel in populariteit groeiende Noordzeevis die in het voorjaar en in de zomer als bijvangst door vissers wordt aangeland.

Ook ‘Goede Visser’ Jan Geertsema verkoopt bijna alleen Noordzeevis, vertelt hij in het artikel vanaf pagina 20. Hij vist, is restauranteigenaar, helpt marinebiologen bij hun onderzoek en verkoopt 50 procent van de vis die hij vangt zelf. Op biologische boerenmarkten. “Puur verse Noordzeevis als heilbot, kreeft, zeebaars, langoustine, schar en schol.” En ook Geertsema verkoopt “vis voor iedere beurs”. “En aan een bijstandsmoeder geef ik ook graag wat extra scharretjes mee, want ik hoef er niet rijk van te worden. Wij zijn sociale ondernemers.” Een mooie gedachte in deze tijden waarin steeds meer huishoudens moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Dit is een artikel uit Vismagazine 6-2022. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement
Lees ook
‘Kwaliteit mosselen meteen al veelbelovend’

‘Kwaliteit mosselen meteen al veelbelovend’

Niels Tieleman, algemeen manager van de Hollandse Mosselcentrale (HMC) roemt het vispercentage van de huidige mosselen. “Begin juli zat dat al op 30 procent. Dat kan oplopen tot 40 procent aan het eind van het seizoen. Maar zeker weten doe je dat nooit, want het is een natuurproduct.”

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Vis is de media - Week 37

Vis is de media - Week 37

Steun voor Belgische vissers, nieuw boek Sergio Herman en het NK Palingroken. Wat lazen we de afgelopen week over de vissector? Een greep uit de media.