Habraken Vis/BRU17 ontvangt oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Habraken?BRU_Noordzeevis Scheveningen

Mossel- en Vishandel Habraken Vis uit Bruinisse ontving 20 januari de oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor het met passie aanbieden en onder de aandacht brengen van  Noordzeevis. Eigenaar Niels Habraken kreeg de oorkonde uit handen van Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

De geschiedenis van Habraken Vis begon met Kurt Habraken, de vader van Niel. Als biologiedocent. was hij bijzonder geïnteresseerd in vis, visserij en alles wat ermee te maken had. Daarom ging hij regelmatig mee met boomkor- en mosselkotters. Zodoende was hij naast docent ook visserijjournalist en kwam hij in alle havens van het land. Het viel hem op dat in alle havens die hij bezocht er ook altijd een viswinkel zat. Behalve in de haven van Stellendam. Kurt besloot van baan te veranderen en opende de deuren van Vishandel Habraken Vis in Stellendam. Tegenwoordig runt de familie Habraken twee viswinkels en een visrestaurant aan de havens van Stellendam en Bruinisse.

BRU-17

Niels is afgestudeerd als ingenieur, maar de vis voelde zo eigen voor hem dat hij de keuze maakte om die richting te volgen. Toen hij jong was werkte hij de weekenden al in de winkel in Stellendam en na verloop van tijd kwam er een pand in Bruinisse beschikbaar om uit te breiden. Dit werd een viswinkel met restaurant en werd gedoopt tot de BRU17, een eervolle verwijzing naar de mosselkotter van vrienden van de familie. Het concept van het restaurant is simpel, maar uniek. Het aanbod bestaat namelijk uitsluitend uit Noordzeevis en schelp- en schaaldieren uit Nederland.  “We hebben nooit gedacht aan gamba’s, zalm of tonijn. We serveren gewoon vis uit de Noordzee” aldus Niels over de menukaart. “We zijn echt een 100% visrestaurant. Er kan bij ons dus geen vlees besteld worden. Toen we net openden was dat wel even lastig, maar nu zijn we 10 jaar verder en weet iedereen ons voor de vis te vinden.”

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In de Noordzee leven ongeveer 220 verschillende vissoorten. Op ongeveer 30 soorten wordt commercieel gevist. De meest geconsumeerde vissen in Nederland komen niet uit de Noordzee. Dat is jammer volgens Stichting Noordzeevis uit Scheveningen die zich inzet voor de promotie Noordzeevis. "Onze zee is een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90% geëxporteerd. We importeren veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius. En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin."

 

Dossiers
Lees ook
Gastronomie met hoofdletter G bij ‘t Haringkje

Gastronomie met hoofdletter G bij ‘t Haringkje

’t Haringkje uit Breskens is sinds augustus 2005 te vinden op diverse markten in Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen. Ondernemers Wesley Ekkebus en Serge Brevet onderscheiden zich door een gastronomische benadering van het vak. In hun nieuwste wagen bevindt zich zelfs een heus gasfornuis.

Omgaan met onzekere tijden

Omgaan met onzekere tijden

Vishandels bevinden zich in woelige economische wateren. De Vereniging Nederlandse Visspecialisten raadt aan om goed te kijken naar rendementsopbouw, en biedt hiervoor ook hulpmiddelen.

De Visjuwelier kenmerkt zich door luxe en gemak

De Visjuwelier kenmerkt zich door luxe en gemak

De Visjuwelier ging tijdens een verzwaarde lockdown van start. Maar voor eigenaresse Noëlle Bensi was haar eigen visspeciaalzaak een droom die uitkwam. De prachtige inrichting is voorzien van de nieuwste snufjes.