Onderweg een visje mee pakken

17 mei 2021 Erik Kruisselbrink

Haring speelt een hoofdrol bij de Katwijkse vishandel M. Hartevelt & Zn van Willem Hartevelt. Daarnaast gaan Noordzeevis, maaltijden, soepen en broodjes vis veelvuldig over de toonbank van de ambulante handelaar die al meer dan 42 jaar een standplaats heeft pal voor het centraal station van Leiden. Forensen pakken regelmatig onderweg een visje mee.

“De Noordzee is een hele mooie, schone zee ten opzichte van andere zeeën. Wat is een eerlijker product dan vis uit onze ‘eigen’ Noordzee?” Als nieuwbakken ambassadeur van de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen draagt Willem Hartevelt deze boodschap met overtuiging uit. Sinds 3 februari is hij aangesloten bij deze club die Noordzeevis meer op de kaart wil zetten.

Hij wijst in dat kader op het gigantische windmolenpark dat voor de Nederlandse kust aangelegd gaat worden. “We hebben op dit moment nog 3500 windmolens, maar dat moeten er in 2030 wel tien keer zo veel worden. Dat willen wij niet want dat gaat ten koste van de vis. Los van de dode vissen die nu al rond de windmolens worden aangetroffen. Je moet de Noordzee zien als onze ‘akker’, waarvoor steeds minder ruimte beschikbaar is. Mede daarom willen wij Nederlandse vis promoten om deze nog beter op het bord van de consument te krijgen.”

Hartevelt (35) is van kindsafaan actief in de vishandel. Hij is als derde generatie actief in de Katwijkse vishandel M. Hartevelt & Zn. “Op mijn achtste sneed ik mijn eerste haring en na schooltijd hielp ik iedere dag mee in het bedrijf. Naast het snijden van haring begon dat met het wassen van de wagens. Toen ik op de middelbare school zat, ging ik op vrijdag al mee naar de markt.”

Meer weten? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 3-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?