Vismagazine 3 | april 2021

Vismagazine 3-2021

De thema's van dit nummer van Vismagazine zijn kreeft en maaltijden. Vismagazine 3-2021 verschijnt 20 april. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

  • Onderzoek wakkert bewustzijn aan
    Visdetaillist worstelt met informatievoorziening
  • Hoe kreeft gedijt in het vlakke Zeeland
    Ontstressen in Oosterscheldewater
  • Visbedrijf floreert in haven Stellendam
    Sushi, kreeft en kibbeling bij Poisson & Cuisine
  • Onderweg een visje meepakken
    Katwijkse vishandel promoot Noordzeevis
  • Van protestgeneratie tot generatie Z
    In welke groep zitten jouw werknemers?
  • Gaan schubben plastic vervangen?
    Visafval als verpakking
  • Kansen voor claresse
    Brabant Fish kweekt ‘oer-Hollandse’ vis

Rubrieken

  • SVO vakopleiding food
  • Nieuws uit de branche
  • Nieuws in beeld
  • Column Johan Nooitgedagt
  • Nederlands Visbureau
  • VNV-nieuws
  • Financieel
  • Wetgeving
  • Rondvraag: maaltijden
In deze editie
Maaltijden in trek

Maaltijden in trek

Wetenschap, techniek, vaardigheden, grondstoffen, goede smaak en liefde voor het vak: ziehier een aantal ingrediënten voor een goed gerecht. Mét de goede nasmaak van gezond en duurzaam. Visverkopers bereiden vaker maaltijden en daar komt meer bij kijken dan een recept.

Visdetaillist worstelt met informatievoorziening

Visdetaillist worstelt met informatievoorziening

Visdetaillisten voldoen niet aan de wettelijke verplichtingen van informatievoorziening. Hoewel de regels volgens de branche in de praktijk niet werkbaar zijn, moeten kleine stapjes zoals posters en etikettering verbetering brengen. Ook de techniek kan uitkomst bieden.

Hoe kreeft gedijt  in het vlakke Zeeland

Hoe kreeft gedijt in het vlakke Zeeland

Dat kreeften in Zeeland voorkomen, is eigenlijk ongewoon. Kreeften zijn van nature bewoners van rotsachtige kusten. Daar kunnen ze in spleten en holen een schuilplaats vinden. Maar er is geen rots te bekennen in het vlakke Zeeland.

Sushi, kreeft en kibbeling bij Poisson & Cuisine

Sushi, kreeft en kibbeling bij Poisson & Cuisine

Karin en Mark Kern zijn de eigenaren van Poisson & Cuisine uit Stellendam. Elf jaar geleden startten ze aan de haven, vlakbij de afslag, met hun visgroothandel en winkel annex restaurant. De afgelopen jaren groeide hun bedrijf als kool. In januari 2020 begonnen ze met een grote verbouwing, waarbij de winkel flink uitgebreid is. Onder meer met een sushikeuken....

Katwijkse vishandel promoot Noordzeevis

Katwijkse vishandel promoot Noordzeevis

Haring speelt een hoofdrol bij de Katwijkse vishandel M. Hartevelt & Zn van Willem Hartevelt. Daarnaast gaan Noordzeevis, maaltijden, soepen en broodjes vis veelvuldig over de toonbank van de ambulante handelaar die al meer dan 42 jaar een standplaats heeft pal voor het centraal station van Leiden. Forensen pakken regelmatig onderweg een visje mee.

Visafval als verpakking

Visafval als verpakking

Visafval eindigt doorgaans op de composthoop. Daar breekt het binnen zes weken af en wordt daarna hergebruikt. Kan dat niet anders?

Brabant Fish kweekt ‘oer-Hollandse’ vis

Brabant Fish kweekt ‘oer-Hollandse’ vis

Vanuit de veeteelt stapte de familie Foolen als een van de eersten over naar het kweken van Claresse: een kruising tussen Afrikaanse meervalsoorten. Hun bedrijf Brabant Fish in Son is uitgegroeid tot een grote, duurzame viskwekerij. Mede-eigenaar Frank Foolen ziet kansen voor de nog vrij onbekende Claresse bij visspecialisten. “Wij leveren verse vis,...

Zeelands trots

Zeelands trots

“Net als vorig jaar kon ook nu de start van het Oosterscheldekreeftenseizoen niet gevierd worden zoals andere jaren.” Bent u dat soort zinnen ook zo zat?

Gebruik de poster over de herkomst van vis

Gebruik de poster over de herkomst van vis

Europese regelgeving vereist dat de consument door de vishandelaar geïnformeerd wordt over de herkomst van de vis die te koop wordt aangeboden. Nieuwsberichten ter zake zorgen ervoor dat deze kwestie top of mind werd bij alle visdetaillisten.

Vijf tips om succesvol te ondernemen

Vijf tips om succesvol te ondernemen

Veel visspecialisten werken hard. Lange dagen, weinig vrij, veel staan en fysieke arbeid. Niet erg, want we hebben allemaal een grote liefde voor het vak, maar het is natuurlijk wel fijn als je aan het eind van het jaar onder aan de streep een mooie winst overhoudt. Daarom geeft de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten je 5 tips om nóg succesvoller...