Vis in de media - week 5-2023

Vis_visafslag_Unsplash Paul Einerhand

Foto: Paul Einerhand

De toekomst van de haven van Den Oever, visvervangers op basis van rijst en dolfijnen en vissers werken samen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media. 

Vegan vis
In Food Business een interview met Simon Visscher, oprichter van de Vegan Visboer. “De structuur van onze visvervangers wordt volledig door de grondstof bepaald. Dan heb je geen ingewikkelde industriële processen nodig.”

Watersnoodramp
Het is 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Daarom in Schuttevaer een artikel over de Scheveningse vissers die op 1 februari 1953 met zware sloepen naar het rampgebied trokken om daar hun hulp aan te bieden.

Toekomst Den Oever
In Regio Noordkop een verslag van een bijeenkomst over de toekomst van de haven van Den Oever. “De vissers zijn veerkrachtig en innovatief, zo claimen de betrokkenen, dus over een Den Oever zonder visserij wordt simpelweg niet nagedacht.”

Pelagisch vissersschip
“In het weekend van 20 januari werd het 77-meter pelagische vissersschip FR 224 ‘Christina S’ te water gelaten bij Karstensen Shipyard in Gdynia, Polen.” Op Visserij.nl staat een video van de tewaterlating.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Salaris visafslag
“Wat verdient een… medewerker op de visafslag?” Eva Segaar zoekt het uit voor de rubriek Carrière in dagblad De Telegraaf.

Belgische vissersvloot
“De Belgische vissersvloot bleef in 2022, ondanks de stijgende brand- en grondstofkosten, stabiel”, meldt PZC. “Eind 2022 bestond de Belgische vissersvloot uit 64 vaartuigen. Er werden twee vaartuigen vervangen door nieuwe.”

Vissers&dolfijnen
Vissers en dolfijnen werken in Brazilië samen om meer vis te vangen. “We wisten dat de vissers het gedrag van de dolfijnen observeerden om te bepalen wanneer ze hun netten moeten uitwerpen, maar wat we niet wisten is dat de dolfijnen ook actief hun gedrag afstemmen op de vissers”, vertelt onderzoeker Mauricio Cantor aan Scientas.

Visrechten Stille Oceaan
“Rusland weigert gesprekken met Japan over visserijrechten in de wateren rond de omstreden Koerilen-eilandengroep in de Stille Oceaan”, meldt het Reformatorisch Dagblad. “Volgens Moskou heeft Japan ‘anti-Russische’ maatregelen genomen.”

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Vis in de media | Week 12-2023

Vis in de media | Week 12-2023

Protesten Duitse garnalenvissers, Minister Piet Adema over de toekomst van de garnalenvisserij en pilot plantaardige proteïne voor zalm. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Nieuwe Hygiënecode voor visdetailhandel

Nieuwe Hygiënecode voor visdetailhandel

Vanaf 15 mei 2023 geldt de nieuwe Hygiënecode voor de vis­detailhandel. Een Hygiënecode is een gids voor bedrijven die met voedsel omgaan. De nieuwe code is uitgewerkt en opgesteld door de VNV.

Wat staat er op het programma van de Nationale Kennisdag Visserij 2023

Wat staat er op het programma van de Nationale Kennisdag Visserij 2023

Kennisplatform Vistikhetmaar organiseert samen met het Visserij Innovatie Netwerk op 24 maart bij het Scheepvaart en Transportcollege in Rotterdam de Nationale Kennisdag Visserij 2023. Het programma staat in het teken van voedsel uit de zee.