Vis in de media | Week 6-2023

10 februari 2023 Redactie Vismagazine
Foto: Herbert Wiggerman

De Nederlandse Vissersbond over het Noordzeeakkoord, Vishandel De Meerpaal stapt over op ambulante handel en problemen rondom de bouw van de Visserij Experience in Breskens. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

Dit jaar moeten garnalenvissers hun schepen aanpassen om hun stikstofuitstoot te verminderen. Maar dat is volgens de natuurorganisaties niet genoeg. Zij vinden dat het ministerie van Landbouw en Visserij ook de vergunning in moet trekken. Han Lindeboom is hier niet mee eens, meldt Visserij.nl, “De stikstofeis die de garnalenvissers naar de afgrond brengt is gebaseerd op foutieve RIVM-modellen’’.

“Het was één grote speeltuin voor mij “, zegt Mark Hoelandt tegen NH Nieuws als zijn twee viskotters voor de laatste keer in de haven van Den Helder varen. Van de schepen mag er niks overblijven na de sloop in het kader van de saneringsregeling.

Marloes Kraan van Wageningen University & Resource vertelt Omroep Zeeland over de lopende landelijke enquête onder de Nederlandse vissers. “Het draagt bij aan hun identiteit, het is een heel belangrijk deel van wie ze zijn en hun verhaal. En hun verhaal is weer verankerd in hun hele familie en vaak ook weer in de visserijgemeenschappen.”

Met het Noordzeeakkoord wil de Nederlandse overheid grote veranderingen maken op de Noordzee. Waarschijnlijk wordt binnenkort 13,7 procent van de Noordzee volledig gevrijwaard van bodemberoering. De overheid wil daar in 2030 15 procent van maken. De vissector vindt dat de overheid te snel ingrijpt en dat ze niet gehoord worden, aldus de Nederlandse Vissersbond.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Vishandel

Sinds de verkoop van Deen is de omzet van Hoogland Vis gehalveerd. “Ik weet niet hoe lang we het nog kunnen volhouden”, zegt directeur Jan Hoogland tegen het Noordhollands Dagblad.

Na bijna 28 jaar moet ambachtzaak Vishandel De Meerpaal de deuren sluiten vanwege personeelstekort en hoge energieprijzen. “Gelukkig hoeven vaste klanten hun favoriete vis niet te missen, want sinds kort rijden er niet één, maar twee verkoopwagens rond van De Meerpaal.” zegt eigenaar Han Schot in BN de Stem. “We komen nu naar de klant toe”.

“Vishandel Dedeystere in het centrum van Waregem breidt fors uit”, meldt het Nieuwsblad. “Daardoor zal de winkel nu ook een eigen parking hebben én een ingang vanaf die parking. Dat was belangrijk. ‘We hebben een verhuizing overwogen’.”

Ander visnieuws 

Gemeente Sluis wil de haven van Breskens moderniseren. Maar de eyecather, de Visserij Experience, wordt kleiner dan gepland. Tot onvrede van de gemeenteraad. “Ons is een worst met mooie dingen voorgehouden, maar uiteindelijk krijgen we maar een paar dingen”, zegt raadslid Sebastiaan Keijmel in PZC.

Het is 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Schuttevaer blikt terug: “Zo’n twintig vrachtwagens vertrokken zondagmiddag 1 februari naar Voorne-Putten. Niet bekend is of er communicatielijnen waren met de locaties waar de Scheveningers naartoe gingen.”

Tot recent dachten wetenschappers dat Neanderthalers alleen vlees aten en geen zeevruchten en dat daarom de moderne mens intelligenter is dan hun verre voorouders., meldt Scientas. Maar een nieuwe studie wijst uit dat het Neanderthaler-dieet ook zeevruchten omvatte.

 

Altijd op de hoogte blijven?